Svijet     | 28.07.2021. 15:00 |

Apel britanskoj vladi da dozvoli ulazak većeg broja afganistanskih prevodilaca

FENA Internet

LONDON, 28. jula (FENA) - Desetine bivših vojnih zapovjednika pozvali su britansku vladu da dozvoli većem broju Afganistanaca koji su radili za britanske snage da se presele u Veliku Britaniju.

Ministri su nedavno proširili program preseljenja Ujedinjenog Kraljevstva za Afganistance, javlja BBC.

Ali u pismu premijeru Borisu Johnsonu, grupa je navela da je "ozbiljno zabrinuta" zbog stotina prevodilaca kojima je odbijen zahtjev.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da je već podržalo više od 2.200 bivših afganistanskih djelatnika i njihovih porodica da se presele u Veliku Britaniju.

Oni koji su potpisali pismo uključuju četvoricu bivših vojnih čelnika, Lord Boycea, Lord Stirrupa, Lord Richardsa i Lord Houghtona, dvojica bivših čelnika britanske vojske, Sir Peter Wall i Lord Dannatt, Lord Rickettsa, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost i bivši ministar odbrane Johnny Mercera, koji je služio kao vojnik u Helmandu.

- Previše naših bivših prevodilaca je nepotrebno i bezrazložno odbijeno. Snažno apeliramo da se politika odmah ponovo preispita, kako bi se osiguralo utočište za više njih - naveli su oni u pismu.

- Ako bilo koga od naših bivših prevodilaca ubiju talibani nakon našeg povlačenja, krv će biti na rukama naše nacije - dodaje se.

U maju je ministar odbrane Ben Wallace najavio planove za ubrzanje preseljenja stotinjak afganistanskih prevodilaca u Veliku Britaniju, nakon odluka američkih i NATO snaga da napuste zemlju.

Prema proširenoj Afganistanskoj politici preseljenja i pomoći (ARAP), vlada je saopćila da će još 3.000 bivših prevodilaca i članova njihovih porodica biti omogućeno preseljenje u Veliku Britaniju.

U pismu se ističu slučajevi mnogih prevodilaca koji su među 35 posto osoblja koje je iz različitih razloga otpušteno s posla "bez odgovarajućeg pravnog postupka ili mogućnosti žalbe na njihovo otpuštanje".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana