Svijet     | 28.07.2021. 15:02 |

Abramović tuži britansku novinarku zbog navoda u knjizi o Putinu

FENA Internet

LONDON, 28. jula (FENA) – Britanska novinarka i njena izdavačka kuća u srijedu su suočeni s optužbama pred londonskim sudom za uvredu i navođenje lažnih podataka o vlasniku nogometnog kluba Chelsea i ruskog milijardera Romana Abramoviča, objavljenih u knjizi o političkom usponu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Knjiga Catherine Belton „Putinovi ljudi: kako je KGB osvojio Rusiju i potom osvojio Zapad“ prikazuje uspon do bogatstva i moći bivšeg agenta KGB-a Putina i kruga njegovih najbližih saradnika nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Abramovič tvrdi da je navod iz knjige da je on kupio nogometni klub Chelsea 2003. godine po Putinovoj direktivi „lažan i uvredljiv“. On tuži Belton, bivšu dopisnicu Financial Timesa iz Moskve i njenog izdavača HarperCollins pred višim sudom u Londonu.

Belton je također tužena od ruske državne energetske firme Rosneft, dok je njena izdavačka kuća suočena s tužbom ruskog biznismena Mihaila Fridmana. Izdavač HarperCollins također je tužen od ruskog bankara Petra Avena zbog navodnog kršenja zaštite podataka.

Grupe za slobodu govora izrazile su zabrinutost sudskim postupkom, tvrdeći kako je previše lako bogatim ljudima da koriste britanske sudove kako bi "ušutkali" kritike.

HarperCollins je najavio da će se na sudu žestoko braniti.

Britanski advokat Hugh Tomlinson zastupa Abramoviča, Fridmana i  Aven. On je danas negirao da je bilo ikakve „koordinacije“ među podnosiocima tužbi. Tomlinson je kazao da su ga trojica ljudi angažirali „slučajno i potpuno nezavisno“.

Advokat je također negirao tvrdnje da je to napad na slobodu govora, tvrdeći da knjiga „predstavlja ozbiljan rad na polju savremene historije, ali nažalost ponavlja uobičajene netačnosti“.

Ročište pred sutkinjom Amandom Tipples trebalo bi trajati dva dana, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo