Svijet     | 28.07.2021. 15:51 |

Khamenei: Povjerenje prema Zapadu ne funkcionira

FENA Internet

TEHERAN, 28. jula (FENA) - Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u srijedu da iskustvo odlazeće iranske vlade u kontaktima sa svjetskim silama, uključujući i Sjedinjene Države, pokazuje da „povjerenje prema Zapadu ne funkcionira“.

Nuklearni porazum postignut 2015. godine između administracije predsjednika Hassana Roughanija i svjetskih sila omogućio je Iranu izvjesno ublažavanje međunarodnih sankcija u zamjenu za uvođenje limita na  nuklearni program Islamske Republike.

Sporazum je, međutim, teško bio ugrožen 2018. godine kada se ondašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

- Buduće generacije trebale bi koristiti to iskustvo. Jasno smo tvrdili tokom mandata ove vlade da povjerenje prema Zapadu ne funkcionira -  poručio je  Khamenei odlazećem predsjedniku Hassanu Rouhaniju i članovima njegove vlade.       

Rouhanijeva vlada vodi pregovore s velikim silama od aprila, u cilju vraćanja Washingtona u nuklearni sporazum, ali postizanje sporazuma izgleda malo vjerovatno do primopredaje vlasti na administraciju novoizabranog predsjednika Ebrahima Raisija narednog mjeseca.

Trumpov nasljednik Joe Biden nagovijestio je spremnost za povratak Washingtona nuklearnom sporazumu i njegovi diplomati učestvuju u indirektnim pregovorima s Iranom skupa sa zvaničnim razgovorima s preostalim stranama u sporazumu - Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom, prenosi AFP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom