Stranačke aktivnosti     | 28.07.2021. 16:18 |

Saopćenje za javnost SDA BPK-a

FENA Saopćenje

SAOPSTENJE
28 juli 2021. godine
Zbog laži i neistina iznešenih u pojedinim medijima i na društvenim mrežama Klub poslanika SDA u Skupštini BPK-a Goražde ima potrebu da obavijesti javnost u vezi sa dešavanjima na 19. redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde a prilikom donošenja Deklaracije povodom Odluke Visokog predstavnika u BiH o donošenju dopuna Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prije svega treba naglasiti da je gruba neistina i laž da su predstavnici koalicione većine glasali protiv donošenja navedene Deklaracije, već su bili suzdržani prilikom predlaganja da se ista uvrsti u Dnevni red skupštinskog zajedanja.

Zašto?

-Prva činjenica je da je navedena Deklaracija donošena u rukama neposredno pred održavanje sjednice, da praktično niko nije bio upoznat sa tekstom iste. Ne treba valjda naglašavati o kakvom trenutku se radi kada je u pitanju ova Deklaracija i kada se praktično vaga svaka izgovorena riječ, poslanici su dovedeni u situaciju da izglasaju nešto što praktično nisu ni pročitali. Ovdje se svakako ne misli na proceduru donošenja skupštinskog akta utvrđenoj Poslovnikom o radu, koja je takođe prekršena, već o sadržaju samog akta. Ova Deklaracija prema svojoj važnosti i težini svakako zaslužuje da u najmanju ruku bude usaglašena sa svima onima koji će glasati za nju, i da na vrijeme budu upoznati sa sadržajem iste.

-Drugo i sam tekst predložene Deklaracije je napisan jako „šturo" pa ni pravno niti sadržajno nije bio uobličen na način na koji se izražava „politički stav" najvećeg zakonodavnog tijela u Kantonu. Smatramo da se na dnevnom redu našla ovako predložena Deklaracija da ista ne bi imala ni težinu niti značaj akta kojim se izražava „politički stav" Skupštine BPK.

-Treće ali i ne najmanje bitno je i sam cilj koji se želio postići predlaganjem Deklaracije na ovakav način. Naime i predlagač je bio svjestan da ovako pravno i sadržajno koncipirana Deklaracija neće biti podržana od strane koalicione većine kako bi to bilo iskorišteno za pripremljenu i prizemnu medijsku hajku kako SDA i njeni partneri u vlasti ne podržavaju Zakon koji je donio Visoki predstavnik.

Prije svega želimo da naglasimo da zakon kao pravni akt je poslije Ustava akt najveće pravne snage i oni se ne podržavaju nego provode dosljedno na svim nivoima, te da sam čin podrške osim deklarativnog nema drugi praktično značaj. Krajnje je neozbiljno i tendenciozno prozivati poslanike SDA da su protiv donošenja ovakvog zakona, kada se zna daje od samog svog osnivanja pa do danas, stranka SDA kao konstantu svog djelovanja u prvi plan stavila borbu za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i nedjeljivu državu svih njenih naroda i građana, te osudu i procesuiranje svih ratnih zločina i zločinaca uključujući prije svega krivično djelo genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica, te osudu i procesuiranje svih zločina koji su činjeni svim stanovnicima Goražda u periodu 1992-1995. godina

Ovo je samo dio činjenica koji se odnose na zasjedanje Skupštine BPK Goražde i okolnosti zbog čega je održana Vanredna sjednica Skupštine BPK i donešena Deklaracija.

Iako zbog kratkoće vremena da se pripremi ista, možda ona nije onog kvaliteta koji treba biti za jednu ovakvu Deklaraciju, ali je u svakom slučaju sadržajnija i bolja od one što je predlagana, a čiji je cilj bio čisto politikantstvo i populizam.

O predlagaču ove Deklaracije nećemo trošiti riječi da mu ne bi davali na značaj, ali ćemo naglasiti da se radi o osobi

koja je zbog svog ličnog interesa i promidžbe, preko noći mijenjala svoje politiV1 ' ........

političke partije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta