Svijet     | 29.07.2021. 09:22 |

Tuniski predsjednik smijenio čelnika nacionalne TV

FENA Internet

TUNIS, 29. jula (FENA) - Tuniski predsjednik smijenio je  u srijedu čelnika nacionalne televizije.

Smjena Lassaada Dahecha, predsjednika uprave TV Wataniya dolazi nakon što je predsjednik Kais Saied suspendirao parlament i smijenio premijera u nedjelju, što su protivnici označili pučem.

U ponedjeljak je katarska televizijska kuća Al Jazeera rekla da je policija prisilila na zatvaranje njihov ured u Tunisu, dodajući strahove da su građanske i sloboda medija u opasnosti od nove demokratije, prenosi AFP.

Smjena Wataniyinog predsjednika Dahecha uslijedila je nekoliko sati nakon što je predstavnicima sindikata novinara (SNJT) i aktivistima u srijedu blokiran ulazak u tv urede.

Amira Mohamed, potpredsjednica sindikata SNJT, rekla je da ju je na ulazu zaustavio agent sigurnosti koji je čekao odobrenje uprave tv kanala da joj dozvoli ulazak.

Aktivist za ljudska prava Bassem Trifi, kojem je također zabranjen ulaz, rekao je da mu je rečeno da to nije odluka Wataniya.

 "Izvršni direktor Wataniye rekao mi je da je dobio upute od vojnog dužnosnika da ne dopušta gostima da uđu u televizijske studije", rekao je.

No, Ministarstvo obrane i predsjednikov ured rekli su da nisu dali takve upute.

Nekoliko sati kasnije, u saopćenju iz predsjedničkog ureda navodi se da je Saied donio odluku kojim je Dahech razriješen, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'