Bosna i Hercegovina     | 29.07.2021. 12:25 |

Za izgradnju gradskog autoputa i 1. transverzale u Sarajevu 15 miliona KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH donijela je danas na sjednici Odluku o izmjeni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta” utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Tom odlukom utvrđuju se projekti koji će biti finansirani putem tog programa, a riječ je o izgradnji i rekonstrukciji gradskog autoputa u iznosu od 8.514.659,24 KM i 1. transverzale u iznosu od 6.485.340,76 KM, oba u Sarajevu.

Implementator izgradnje i rekonstrukcije gradskog autoputa u Sarajevu je JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, a namjena sredstava za taj projekt u iznosu od 8.514.659,24 KM je za građevinske radove izgradnje autoputa i izmještanja željezničke infrastrukture i nadzor.

Implementator izgradnje i rekonstrukcije 1. transverzale u Sarajevu, dionica II Bare - tunel Kobilja Glava - Hotonj je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a namjena sredstava za taj projekt u iznosu od 6.485.340,76 KM je za građevinske radove.

Za provođenje te odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti.

INFORMACIJA O EVIDENCIJI PODATAKA O GOTOVINSKIM NAKNADAMA U JEDINSTVENOM REGISTRU

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o evidenciji pristupa i prijenosa podataka o isplatama gotovinskih naknada pojedincima na koje se ne uplaćuju doprinosi od strane federalnih, kantonalnih, gradskih/općinskih organa i drugih institucija koje djeluju u FBiH u Jedinstveni registar korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine.

Vlada je zadužila sve organe uprave, javne ustanove i druge institucije koje djeluju na federalnom, kantonalnom i općinskom/gradskom nivou u FBiH, koje su se izjasnile da isplaćuju ove vrste naknada i pristupile su Jedinstvenom registru, a nisu prenijele podatke o isplatama, da, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi, prenesu podake iz svojih elektronskih evidencija i drugih baza podataka u bazu Jedinstvenog registra, te da ih kontinuirano i ažurno nastave prenositi. Sve institucije koje se dosad nisu izjasnile da li isplaćuju ove vrste naknada, zadužene su da se pismeno izjasne o prenesu podataka o isplatama iz svojih elektronskih evidencija i drugih baza podataka u bazu Jedinstvenog registra korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi. Sva ova zaduženja trebaju biti izvršena najkasnije do 31.8.2021. godine.

Pod naknadama se, prevashodno, misli na isplate kao što su boračke i socijalne naknade i pomoći, poticaji i subvencije za poljoprivredu, obrt, poduzetništvo i malu privredu, pomoći za izbjegle i raseljene osobe, naknade tokom nezaposlenosti, stipendije, refundacije troškova liječenja, naknade za radni angažman osoba na odsluženju zatvorske kazne, naknade za zaštitu okoliša, grantove za urbanizam, nagrade istaknutim pojedincima, donacije i razne druge subvencije i pomoći pojedincima isplaćene iz budžeta različitih resora i nivoa vlasti, a ne na naknade iz radno-pravnog odnosa.

U informaciji je navedeno da je do 14. jula 2021. godine u Jedistvenom registru registrovano 213 institucija.

ODLUKE I RJEŠENJA

Danas je donesena Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije Budžeta FBiH za 2021. godinu Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u iznosu od 90.000 KM, a u svrhu kontinuirane provedbe vakcinacije stanovništva Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o odobravanju raspoređivanja sredstava s podračuna evidentiranog na Jedinstvenom računu Trezora Federalnog ministarstva finansija Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Odlukom je odobreno raspoređivanje donatorskih sredstava u iznosu od 107.362,92 KM iz projekta „Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS)” za donaciju Nestle Adriatic BH d.o.o., kao finansijska podrška za nabavku vakcina i materijala potrebnih za imunizaciju, u sklopu provođenja programa vakcinacija protiv COVID-19.

Donesena je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Transparentnost rada Vlade Federacije BiH u implementaciji reformskih procesa” utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu.

Danas je donesena Odluka o zakupu poslovnog prostora u Sarajevo za smještaj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Ova agencija zadužena je da s JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora u Sarajevu.

Federalna vlada donijela je Odluku o raspodjeli novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa preduzeća i banaka. Ovom odlukom Agenciji za privatizaciju u FBiH raspoređuju se novčana sredstva u ukupnom iznosu od 480.935,75 KM ostvarena prodajom imovine iz pasivnog podbilansa privrednog društva “Fabrika duhana Sarajevo” d.d. Sarajevo u Republici Srbiji, koja se nalaze u Užicu, Valjevu i Beogradu.

Date su dvije preporuke za prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine. Riječ je osobama koje se smatraju od naročite koristi za Bosnu i Hercegovinuo, prof.dr. Umitu Goktolgalu, državljaninu Republike Turske sa stalnim boravkom u našoj zemlji, te državljaninu Republike Hrvatske, magistru prava Dariju Krešiću.

Donesena su i dva rješenja kojima se dozvoljava korisniku eksproprijacije ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno eksproprisane rješenjima Službe imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica.

 INFORMACIJE I IZVJEŠTAJI

 Vlada FBiH upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o aktivnostima na realizaciji projekta “Strategija razvoja naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u Federacije BiH za period 2017-2027 godina”.

Nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Vlada je zadužila pojedinačno JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar i BH Telecom d.d. Sarajevo da razmotre mogućnost zaključenja kolektivnog ugovora kod poslodavca sa sindikatima koji su reprezentativni na nivou poslodavca u tim društvima, ukoliko je moguće postići dogovor prihvatljiv za obje strane.

Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekata, sa objašnjenjem o uzrocima eventualnog odstupanja realizacije od planiranih ulaganja u projekte i zastojima u njihovoj realizaciji za drugi kvartal 2021. godine. U informaciji je prikazan detaljan izvještaj o napretku projekata Program razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u Federaciji BiH - WATSAN FBiH, Razvoja navodnjavanja i Zaštite od poplava Drine - FPP.

Primljena je na znanje informacija o realizaciji zaključaka Vlade Federacije BiH za period januar-juni 2021. godine.

Vlada FBiH usvojila je izvještaj o radu Nadzornog odbora Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo za period 1. 4. do 30.6.2021. godine.

Federalna vlada potvrđuje da je Nadzorni odbor JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo dostavio izvještaj o radu za period 1.1.-31.3.2021. godine i 1.4.-30.6.2021. godine i postupio u skladu sa odredbama Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH. Postupajući u skladu da ovom uredbom, Nadzorni odbor JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar dostavio je izvještaj o radu za period 1.4.-30.6.2021. godine, a Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo izvještaj o radu Nadzornog odbora za period 18.3.-30.6.2021. godine.

Danas je usvojen kvartalni izvještaj o napretku Projekta „Hitni projekat za COVID-19 za Federaciju BiH“ za period 1.3.-30.6.2021. godine.

Primljen je na znanje i izvještaj o realizaciji godišnjih planova rada federalnih ministarstava i drugih organa federalne uprave, federalnih upravnih organizacija i federalnih institucija za period april-juni 2021. godine, koji je pripremljen u skladu sa odredbama Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade Federacije BiH, federalnih ministarstava i institucija.

Prihvaćen je i drugi tromjesečni izvještaj o provođenju projekta Dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina u FBiH, za period 1.4.-30.6.2021. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA

Federalna vlada dala je prethodnu saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo, zbog isteka mandata. Također, data je prethodna saglasnost kojom su imenovani Emir Tipura, Kemal Jahić, Adi Kalem, Maida Hadžiarapović i Vlado Džoić za vršioce dužnosti članova ovog nadzornog odbora, uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Vlada FBiH je donijela odluke o poništavanju javnog konkursa, raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje članova Nadzornog odbora u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, te utvrdila kriterije i tekst ovog javnog konkursa.

Donesena je i prethodna saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo zbog isteka mandata, te data prethodna saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti ovog nadzornog odbora u sastavu Anis Krivić, Sulejman Bečirević, Daliborka Marić, Željko Petrović i Mustafa Abdulahović, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Nadzornog odbora društva, na period od četiri godine imenovala Odbor za reviziju Lutrije Bosne i Hercegovine u sastavu Haris Pašić, Antonija Franjić i Selma Halilagić.

Vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Fuada Cuplova, Almine Pilav, Mirka Rogića, Mugdima Mandžuke, Harisa Delizaimovića i Nedina Dedića za vršioce ovih dužnosti, uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada FBiH je opunomoćila Ernesta Đonku (JP BH Pošta), Zinetu Mujaković (JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać), Jadranka Puljića (Ceste d.d. Mostar), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'