Svijet     | 29.07.2021. 13:05 |

Beaune: Britanska odluka diskriminatorna za putnike iz Francuske

FENA Internet

PARIZ, 29. jula (FENA) - Francuska je u četvrtak rekla kako ne razumije zašto je izuzeta iz novog pravila kojim se potpuno vakcinisanim građanima Evropske unije dopušta ulazak u Englesku bez karantina.

Od sljedeće sedmice putnici koji su primili vakcine koje je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove ili Evropska agencija za lijekove moći će putovati iz bilo koje zemlje koja se do sada nalazila na popisu  narandžastih  britanske vlade bez potrebe za samoizolacijom 10 dana, objavila je u srijedu britanska vlada.

Dolasci iz Francuske jedina su izuzetak.

"Ova odluka je diskriminatorna prema Francuzima. To je pretjerano i nema smisla u kontekstu  zdravstvene politike",  rekao je francuski ministar evropskih poslova Clement Beaune za TV kanal LCI, dodajući da to nema utemeljenja u nauci.

Francuska je izdvojena zbog zabrinutosti britanske vlade stalnom prisutnosti Beta varijante koronavirusa, za koju se vjeruje da je otpornija na vakcine.

No, francuski dužnosnici kažu da većina slučajeva dolazi s prekomorskog otoka La Reunion u Indijskom okeanu.

Britanija će krajem sljedeće sedmice preispitati status putnika iz Francuske.

Francuski dužnosnici žalili su se na britanska ograničenja putovanja za Francusku.

"Trebali smo zadržati reciprocitet kao adut u rukavu na evropskom nivou. Možda je Evropa općenito trebala biti oštrija u pregovorima", rekao je  ministar Beaune.

Francuska je u srijedu prijavila nešto manje od 28.000 novih slučajeva Covida u prethodna 24 sata i 40 novih smrtnih slučajeva od virusa. Prema podacima zdravstvenih vlasti, u Francuskoj je od posljedica Covid-19 umrlo 111.768 ljudi, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana