Svijet     | 29.07.2021. 15:57 |

Gharibabadi: Washington drži nuklearni sporazum kao taoca

FENA Internet

TEHERAN,20. jula (FENA) – Iranski ambasador  u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču, Kazem Gharibabadi, izjavio je da Sjedinjene Države drže nuklearni sporazum iz 2015. godine za taoca kako bi nastavile svoju kampanju pritiska protiv iranskog raketnog programa i njegovog regionalnog uticaja.

U srijedu je vrhovni vođa Islamske revolucije, ajatolah Seyyed Ali Khamenei, izjavio tokom posljednjeg sastanka s odlazećim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i njegovom administracijom da domaći projekti ne bi trebali biti metom zapadne kampanje, naglašavajući kako se ispostavilo tokom vladavine njegove administracije da povjerenje sa Zapadom ne funkcionira.

Gharibabadi  je ukazao na stav vrhovnog vođe prema Zapadu, posebno prema Sjedinjenim Državama, rekavši da američke vlasti tvrde kako su spremne da se vrate svojim obavezama preuzetim nuklearnim sporazumom nazvanim Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), ali da njihovo ponašanje ne podržava takve navode.

Američke vlasti tvrde da povratak SAD-a u JCPOA zavisi od potencijalnih budućih razgovora o regionalnim temama, koje su potpuno nebitne za nuklearne pregovore, kazao je on, dodajući da se Amerikanci suzdržavaju od ukidanja embarga, koji predstavlja kršenje rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti UN-a.

- Američke vlasti ne žele da ukinu sankcije protiv više od 500 iranskih građana po naređenju Trumpove administracije zasnovanom na nebitnim opravdanjima koja se ne tiču nuklearnog programa - istaknuo je Gharibabai, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana