Svijet     | 29.07.2021. 16:32 |

Novi kineski ambasador u SAD-u optimističan za buduće odnose

FENA Internet

WASHINGTON, 29. jula (FENA) - Novi kineski ambasador u Washingtonu Qin Gang poželio je Sjedinjenim Državama pobjedu nad pandemijom COVID-19 i rekao da postoji veliki potencijal za dobre bilateralne odnose između te dvije zemlje.

Ambasador je imao optimističan ton iako postoje duboke napetosti između te dvije zemlje, javlja Reuters.

Dolazak Qina uslijedio je nekoliko dana nakon što su završeni razgovori na visokom nivou u sjevernom kineskom gradu Tianjinu između zamjenice američkog državnog sekretara Wendy Sherman i visokih kineskih diplomata, pri čemu su obje strane naznačile da bi trebalo učiniti druge ustupke za poboljšanje odnosa.

Qin (55), zamjenik ministra vanjskih poslova čiji su nedavni portfelji uključivali evropske poslove i protokol, zamjenit će kineskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Cui Tiankai (68) koji je prošlog mjeseca otišao nakon osam godina provedenih u Washingtonu.

- Čvrsto vjerujem da se vrata kinesko-američkih odnosa, koja su već otvorena, mogu i ne trebaju zatvoriti - rekao je Qin novinarima u svojoj rezidenciji u glavnom gradu SAD-a po dolasku s aerodroma.

- Odnos između Kine i SAD-a dosegao je novu kritičnu tačku, koja se ne suočava samo sa mnogim problemima i izazovima, već i s velikim mogućnostima i potencijalom - rekao je Qin.

Dodao je da će se dobri diplomatski odnosi nastaviti uprkos preprekama, dodajući da se američka ekonomija poboljšava pod vodstvom predsjednika Joea Bidena.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu