Kultura     | 29.07.2021. 16:37 |

Počinje Festivala kulture 'Slovo Gorčina' u Stocu

FENA Saopćenje

STOLAC, 29. srpnja (FENA) - Festival kulture "Slovo Gorčina" ove godine obilježava svoj jubilej, pedeset godina postojanja, te tim povodom trodnevnim programom donosi brojne kulturne, umjetničke i književne sadržaje od 30. srpnja do 1. kolovoza u Stocu.

Festival će ovogodišnji program početi u petak, 30. srpnja, u 20 sati na nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela. U okviru ceremonije otvaranja bit će održana i svečana akademija, te proglašenje dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini, priopćili su organizatori.

Posjetitelji će nakon toga uživati u poetsko-plesnom performansu "E da ednom prestanu gorčine...", zasnovanom na Makovim stihovima u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović-Ćorić, dok će prvu noć festivala glazbenim programom u Makovoj hiži zaključiti beogradski elektro-akustični glazbenik Kir uz video projekcije Blagočestivog Boba.

Drugi dan festivala u Šarića kući bit će predstavljena monografija "50 godina Slova Gorčina", koju je uredio Alija Pirić, a u kojoj su se istaknuti autori osvrnuli na prethodnih 50 godina, ali i stvorili nove sadržaje i osvrte na značajne teme bosanskohercegovačke književnosti i kulture, s posebnim fokusom na Stolac.

Na istoj lokaciji će se zatim u čast nedavno preminulog velikana bh. umjetnosti Dževada Hoze otvoriti izložba "Retrospektiva", te serija fotografija nastalih na Kubi "In Retrospect.." fotografa i glazbenika Alexa Elene.

Program dalje nastavlja predstavljanjem zbornika "Dossier Konstantinović" čiji promotori su Nenad Rizvanović i Vahidin Preljević. Također, u sklopu festivala predstavljaju se i tri Buybookova autora Adnan Žetica, Elvedin Nezirovića i Adnan Repeša, kojima je zajednički imenitelj Hercegovina, a razgovor s njima vodit će Semezdin Mehmedinović.

Za razliku od prethodnih godina, festival ove godine donosi i filmsko platno te će se prikazati dokumentarni film "Indexi" autorskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabića u produkciji BHRT-a, te razgovor o filmu i albumu "Modra rijeka", u kojem će pored autora filma sudjelovati i Fadil Redžić, Vesna Andree Zaimović, te Nenad Rizvanović.

Istu večer će nastupiti i austrijski ansambl "Orient Okzident Express" na kampu "Heaven In Nature", a nakon toga će biti održan i jam session Alexa Elene i AudioInFunktion.

Završni dan festivala, u suradnji s Buybookom, u Makovoj hiži promovira se zbirka prošlogodišnje dobitnice nagrade "Mak Dizdar", mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić, nakon čega će biti upriličeno otvorenje izložbe "STEĆAK.3D", izložba Fondacije Mak Dizdar realizirana kroz projekt "StećAR: Enhanced Vision of Stećak".

Na tribini "Književnost i 'bosanski duh'" u Šarića kući govorit će Alija Pirić, Zlatko Topčić i Vahidin Preljević, nakon čega će književnik Semezdin Mehmedinović moderirati program "Buybook predstavlja: Elvedin Nezirović i Adnan Repeša".

Festivalski program treći dan ponovno donosi filmsko platno i prikazivanje filma "Scream for me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića, te razgovor u kojem sudjeluju Jasenko Pašić i Alex Elena. Program završava koncertom Nermina Alukića Čerkeza u Makovoj hiži, poznatog interpretatora etno glazbe.

Festival kulture "Slovo Gorčina" organizira se zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala: Federalno ministarstvo kulture i sporta, OSCE, EU Info Centar, Fondacija Mak Dizdar, La Terra Nostra, Ministarstvo kulture i sporta KS, Buybook i Austrijski kulturni forum, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo