Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 11:54 |

Sastanak na Vlašiću: Povećan broj kaznenih djela u FBiH

FENA Marija Augustinovic

VLAŠIĆ, 30. srpnja (FENA) - U prvih šest mjeseci ove godine, broj kaznenih djela u Federaciji BiH povećan je za 3,21 posto, u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je na Vlašiću, na sastanku koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku, koji je održan u protekla dva dana, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za prvih šest mjeseci ove godine, kao i dostignuta razina rada policije u svim segmentima, priopćio je MUP SBŽ-a.

Kako je navedeno, broj napada na ovlaštena službena lica povećan je za 2,38 posto, broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 5,91 posto, dok je broj prometnih nesreća smanjen za 2,75 posto.

Sudionicima sastanka pridružili su se i predstavnik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Eric Larson, predstavnica Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Dijana Stevanović i predstavnica Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini Marica Bender.

Larson je, uz ostalo, ukazao na dugogodišnju posvećenost SAD-a promicanju i zaštiti demokratskih institucija te je, osvrćući se na probleme s korupcijom, ocijenio da ona potkopava ekonomski razvoj, pomaže organiziranom kriminalu i umanjuje povjerenje građana u demokratske procese.

Stevanović je navela da će Europska komisija nastaviti s pružanjem podrške policijskim agencija u BiH, kroz tehničku, programsku i savjetodavnu potporu, u cilju jačanja kapaciteta u sektoru sigurnosti BiH u skladu s europskim standardima.

Bender je predstavila prvo izdanje priručnika za policijske agencije u BiH "Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskom pritvoru", ističući da njegova svrha nije da zamijeni postojeću dobru praksu nego da je dopuni i obogati preporukama Europskog komiteta za sprječavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Na sastanku na Vlašiću razgovarano je i o postojećim informatičkim sustavima i elektronskim bazama podataka u Federaciji BiH i mogućnostima za bolje međusobno uvezivanje.

Upozoreno je i na veliki odliv policijskih službenika u mirovinu, što može dovesti do problema, pa je nadležnim institucijama upućen apel da što prije pokrenu aktivnosti popunjavanja kapaciteta policijskih struktura.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo