Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 12:14 |

Besplatni pregledi na rak dojke i testiranja na rak debelog crijeva

FENA Saopćenje

GRUDE, 30. srpnja (FENA) - Radionica na temu "Uloga nevladinih organizacija u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva i dojke" okupila je u Grudama predstavnike nevladinih organizacija iz Širokog Brijega, Mostara, Kiseljaka i Hadžića i liječnike iz Hrvatske i Crne Gore koji rade na nacionalnim programima za rano otkrivanje raka.

Domaćin radionice je Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke partner na projektu ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke koji je financiran iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina - Crna Gora.

- Kroz projekt ON TIME nabavit ćemo mobilni ultrazvuk s kojim ćemo raditi besplatne preglede na rak dojke i osigurat ćemo testove za okultno krvarenje za samopregled na rak debelog crijeva. Zavod za javno zdravstvo će formirati mobilni tim zdravstvenih radnika koji će s medicinskim vozilom posjetiti osam urbanih i ruralnih sredina u Županiji s ciljem pregleda što većeg broja osoba - istaknula je dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Dodala je kako je u periodu od početka covid-19 pandemije malo ljudi dolazilo na preventivni pregled te da u narednom periodu očekuju veću pojavnost dijagnoza raka.

Također je apelirala na stanovništvo da iskoriste priliku kroz projekt i izvrše besplatan preventivni pregled.

- Crna Gora je započela s programom otkrivanja raka debelog crijeva 2013. godine u 14 općina. Godine 2014. započeli smo s nacionalnim programom koji se posljednjih osam godina razvijao i pokazivao dobre rezultate vezano uz odziv stanovništva na preglede skrivenog krvarenja u stolici - istaknula je dr. Đurđica Ostojić, direktorica Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

 Iskustva iz Hrvatske pokazuju kako se trenutno na nacionalnoj razini provode dva nacionalna programa za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva.

- Broj smrtnih slučajeva od raka dojke posljednjih godina opada, što nažalost nije slučaj kod raka debelog crijeva - kazala je dr. Ana Petrić, specijalist javnog zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo Zadar i voditeljica nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Pritom je upozorila kako je važna osobna odgovornost, briga o zdravlju, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost.

Nacionalni program, dodala je, pruža priliku osobama starijim od 50 godina da se besplatno pregledaju, što je važno iskoristiti.

Projekt "ON TIME" je započeo 1.06.2020. godine i trajat će 24 mjeseca do 31.05.2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je Europska unija osigurala 691.428,85 eura bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska) s partnerima Opća bolnica Zadar (Hrvatska), Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar (Crna Gora) i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke (Bosna i Hercegovina).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!