Svijet     | 30.07.2021. 15:52 |

Kolumbijski priobalni grad prepun migranata

FENA Internet

NECOCLI, 30. jula (FENA) – Priobalni grad na kolumbijskoj karipskoj obali prepun je migranata iz Haitija, Afrike i Kube koji se nadaju da će se nekako prebaciti do Sjedinjenih Država.

Lokalni zvaničnici procjenjuju da je više od 10.000 migranata u Necocliju, gradu od oko 20.000 stanovnika, poznatijem po plažama, kokosu i vulkanima. Taj grad je postao usko grlo  na globalnoj migranrskoj ruti koja se proteže kroz Južnu i Centralnu Ameriku, i potom ka južnoj američkoj granici.

Mještani Necoclija kažu da nikada nisu vidjeli toliko migranata, a gradske vlasti su proglasile „javnu katastrofu“ zbog nestašica vode izazvanih dodatnim zahtjevima migranata.

Kolumbijski ombudsman Carlos Camargo  u četvrtak je obišao gradske dokove s kojih trajekti kreću kako bi provjerio humanitarnu situaciju s hiljadama migranata.

- Pozvat ću svoje kolege iz drugih zemalja kako bismo poduzeli zajedničku akciju u suočavanju s ovim problemom - kazao je on.

Za brojne migrante, putovanje počinje s ekvadorske granice preko Kolumbije do Necoclija, odakle trajekti prebacuju ljude preko zaliva Uraba do čak i manjeg pograničnog mjesta  Capurgana – i potom na opasnije putovanje kroz Panamu, poznato kao Darijenski rascijep.

Trajekti, međutim, mogu prevoziti samo oko 750 osoba dnevno, polovinu od 1.500 koji svakodnevno stižu u Necocli. Trajekti također povremeno ostaju usidreni u lukama zbog lošeg vremena.

Dok migranti čekaju na odlazak, neki od njih unajmljuju sobe u jeftinom smještaju a drugi spavaju na plaži. Svako jutro su u uredovima, često s djecom u rukama, u nadi da će kupiti kartu koja košta 50 dolara za trajekt.

- Ovdje sam u potrazi za boljim životom i poslom – kazao je Rijkaard Samedy, 27-godišnji Haćanin koji je sa suprugom i sinom proveo pet godina među rastućom haićanskom populacijom u Čileu. Kazao je kalo su oni odlučili da krenu sjevernije jer su se osjećali diskriminiranim u južnoameričkoj zemlji, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu