Svijet     | 30.07.2021. 16:36 |

Češka vlada odobrila program pomoći za Afganistance

FENA Internet

PRAG, 30. jula (FENA) – Češka vlada u petak je odobrila program pomoći za Afganistance koji su sarađivali s češkim vojnicima razmještenim u NATO misiji u Afganistanu.

Ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio je da je pomoć namijenjena afganistanskim prevodiocima i njihovim porodicama uključuje relokaciju, ponudu azila i finansijsku pomoć.

Metnar je kazao da je cilj programa osigurati sigurne i dostojanstvene životne uslove za njih nakon povlačenja NATO-ovih vojnika iz Afganistana.

Vladin potez uslijedio je nekoliko dana nakon što su češki veterani, vojnici koji su trenutno u službi, humanitarne organizacije i ostali zatražili od vlade da pomogne u zbrinjavanju Afganistanaca zbog pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji u kojoj traju borbe.

NATO okončava svoju misiju pokrenutu protiv al-Qaide i talibana nakon napaada na američke gradove od  11. septembra 2001.

Predsjednik Milos Zeman u četvrtak je zatražio od vlade da usvoji program pomoći bez ikakvih odgoda iz straha da će talibani "likvidirati" Afganistance koji su sarađivali s češkom vojskom.

Posljednji češki vojnici povukli su se iz Afganistana u junu.

Od 2002. godine, ukupno 11.500 čeških vojnika bilo je razmješteno u Afganistanu. Četrnaest čeških vojnika poginulo je u toj misiji, podsjeća AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana