Bosna i Hercegovina     | 30.07.2021. 18:07 |

Tužilaštvo BiH-Upriličen sastanak Udarne grupa za borbu protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, koji je upriličen danas povodom svjetskog Dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Rečeno je da su institucije u okviru Udarne grupe i Specijalizirane mreže istražitelja i tužitelja, kao i koordinacioni timovi za borbu protiv trgovine ljudima s nevladinim sektorom doprinijeli napretku  Bosne i Hercegovine na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2.

Također, naglašeno je da se aktivnosti moraju nastaviti u budućnosti s ciljem još efikasnijeg procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela i zaštite žrtava trgovine ljudima, a ujedno s ciljem poboljšanja statusa Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

Tadić je upoznala članove Udarne grupe, da je skuladno s najnovijim izmjenama Pravilnika Tužiteljstva BiH, u Tužiteljstvu izvršeno formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Svi prisutni članovi Udarne grupe, izvijestili su sudionike sastanka, o radu i rezultatima institucija iz kojih dolaze u procesuranju kaznenih djela iz ove oblasti. 

U proteklom periodu podignute su optužnice, za kaznena djela trgovine ljudima i krijumčarenje osoba, kojima su obuhvaćeni i strani državljani, kao i državljani BiH, koji su sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, a također evidentirane su žrtve i oštećeni koji su strani državljani.

Jedan od zaključaka sastanka je da će se u narednom periodu izvršiti detaljna analiza preporuka iz Izvješća State Departmenta, koje se odnose na Udarnu grupu s ciljem njihove realizacije u narednom periodu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo