Bosna i Hercegovina     | 31.07.2021. 13:43 |

Započela manifestacija 'Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021' (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Tradicionalna manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021" zvanično je započela danas, a glavnina njenih sadržaja bit će održana početkom augusta na prostorima planine Igman (Igmanska džamija, Mrazište, Veliko Polje), na lokaciji Memorijalnog kompleksa Kovači, kao i na prostoru Spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a RBiH, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje, istaknuto je na danas na pres-konferenciji upriličenoj na lokalitetu Spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

Generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović je rekao da su zbog pandemije ovogodišnju manifestaciju programski prilagodili i u određenim sadržajima reducirali, a njen slogan glasi "Ostanite kući i posvjedočite".

- Defile veterana koji se održavao na Igmanu, kada je u stroju učestvovalo 1.200 pripadanika Armije i MUP-a, ove godine smo sveli na simboličnih stotinu učesnika defilea mladih koji će kroz Sarajevo nositi zastave naših jedinica kao simbole brigada pod kojima su se borili naši borci – naveo je Hasanović.

Prema njegovim riječima, reduciran je i vjerski dio programa ali su ostavili misu, parastos, molitvu za domovinu i džuma-namaz na Igmanu.

-  Već danas počinjemo s manifestacijom, a nakon pres-konferencije će biti obilježena godišnjica prokopavanja i puštanja u rad Tunela spasa. Sutra već imamo služenje parastosa, a u ponedjeljak idemo u Mostar sa izložbom 'Domovina u srcu'. U srijedu ćemo imati služenje mise zadušnice i polaganje cvijeća na mjestima stradanja građana Sarajeva. Tom prilikom ćemo upriličiti defile „Mladi na putu života“ sa stipendistima Fonda Ikre – rekao je Hasanović.

Centralni program manifestacije započet će u srijedu na platou vanjskog amfiteatra MC Kovači u 20.30 sati, a nakon obraćanja zvaničnika planiran je koncert kao prilika za prisjećanje na patriotske pjesme.

Potpredsjednik organizacionog odbora Omer Osmanović je rekao da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija koja se dešava na prostoru Kantona Sarajevo.

- Počeli smo da radimo na jednoj drugoj priči, a ta priča treba da se zove kultura sjećanja ili kultura pamćenja. U predstojećem periodu pokušat ćemo da razvijanjem platforme kulture sjećanja, proaktivno djelujemo. Pokušat ćemo da djeci i budućim generacijama objašnjavamo šta se dešavalo i za šta smo se borili u našem odbrambeno-oslobodilačkom ratu – rekao je Osmanović dodajući da će se iduće godine nastojati proširiti područje na kome se će se održavati sadržaji ove manifestacije.

Govoreći o značaju manifestacije predsjednik organizacionog odbora Mirza Terzo je kazao da je to još jedna prilika da se sjetimo naših najboljih sinova šehida, ratnih vojnih invalida, ratnih komandanata, kao i svih pripadnika ARBiH i MUP-a RBiH koji su se borili za međunarodni suverenitet i nezavisnost BiH. Naglasio je da će svi sadržaji manfestacije biti održani uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Direktor Fonda JU Memorijala KS Ahmed Kulanić rekao je da je Tunel spasa dio jedne historije odbrane i otpora ovog naroda. Naglasio je značaj prenošenja sjećanja na buduće generacije.  

- Kultura sjećanja i pamćenja zasigurno se ogleda u načinu na koji društvo institucionalno pamti i sjeća se, te prenosi historijske događaje budućim pokoljenima. Iako kultura sjećanja u terminološkom smislu asocira na prošlost, ona zapravo predstavlja osnovu poimanja sadašnjosti i izgradnje društva budućnosti – rekao je  Kulanić.

Igman je, prema njegovim riječima, kako u povjesnom, tako i  savremenom kontekstu, jedan od međaša i odrednica razvoja društveno-političke misli i tokova BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/6271

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1aztTlphUFIm-ha8Lfk0GwBJPYXL5ombs?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo