Kultura     | 01.08.2021. 09:14 |

U Brčkom predstavljena knjiga Uzeira Bukvića „Berači molti“

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 1.augusta(FENA) - Brčanski „Preporod“ sinoć je u dvorištu 'Kuće Bećirevića' predstavio najnoviju knjigu eseja i putopisa književnika i publiciste Uzeira Bukvića. Knjigu koja nosi naziv „Berači molti“ autor je posvetio svom prijatelju Vehidu Guniću.

Uz autora, u programu predstavljanja su učestvovali dr. Enes Kujundžić, profesorica bosanskoga jezika i književnosti Enida Čejvanović, te interpretator sevdalinke sazlija Rajko Simeunović.

Uime „Preporoda“ program je vodila Enida Murselović koja je kazala da je promocija knjige „Berači molti“ nastavak dugogodišnje saradnje književnika Uzeira Bukvića i brčanskog "Preporoda" te da je Uzeir Bukvić od obnove rada „Preporoda“ u Brčkom njegov aktivan član koji, iako živi u Norveškoj, godinama podupire i aktivno učestvuje u radu tog društva.

Profesorica bosanskoga jezika i književnosti Enida Čejvanović je u svome osvrtu na knjigu kazala da se najnovija Bukvićeva knjiga „Berači molti“ sastoji od dva dijela, prvi dio je posvećen mjestima, a drugi dio ljudima.

- Na samom početku puta Bukvićevom alejom osjećaja i sjećanja, autor čitaoca upoznaje s moltama - skandinavskom kupinom, tzv. polarnim zlatom. Na svakoj novoj stranici, staloženim tonom, on govori o ljudima i njihovim koracima, koracima koji su vodili ka uspjehu, neuspjehu, tuđini, usamljenosti, uspješnoj ili neuspješnoj berbi životnih plodova. Molte su svojevrsna metafora koja se kao nit provlači kroz cijelu knjigu. U ta dva dijela knjige osjetimo specifičan senzibilitet autora koji duboko osjeća rane, praznine i pukotine, senzibilitet u kojem nema mjesta suvišnom i nepotrebnom govoru- izjavila je za Fenu Čejvanović.

Dr. Enes Kujundžić je kazao da Bukvićeva knjiga „Berači molti“ pripada  bosanskohercegovačkoj književnost koja već decenijama nastaje u egzilu, ali da i ona, kao i većina te literature, pokazuje da autor nikada nije napustio rodni kraj i domovinu.

- Knjiga nosi posebnu vrstu nostalgije i ta nostalgija je ono što povezuje sve likove prikazane u njoj. Dobar dio knjige je posvećen biografijama autora koji su dali veliki doprinos bosanskohercegovačkoj književnosti, ali i umjetnosti uopće. Ovaj dio je posebno dragocjen jer čuva od zaborava ljude koji su svojim djelom dali doprinos civilizacijskom habitusu ove zemlje. Ja se nadam da će autori koji djeluju u dijaspori, a njih je veliki broj, naći odgovarajuću adresu u Sarajevu i da će moći mnogo lakše publikovati svoja djela te da će ona biti promovirana i u svijetu, ali i u okviru bosanskohercegovačkog književnog naslijeđa - izjavio je Kujundžić.

Autor knjige „Berači molti“ Uzeir Bukvić je u svome obraćanju kazao da se ne bi bavio pitanjem kojem žanru pripada literatura koju piše.

 - Bitno je ono što kaže Sartr, čovjek je ono što radi, a ja se bavim pisanjem i to je to što ja jesam. Knjigu sam posvetio sjećanju na Vehida Gunića s kojim sam proveo puno godina i kao kolega i kao prijatelj, i mislim da je taj čovjek ostavio dobrog traga u bosanskohercegovačkoj kulturi. U čovjekovoj prirodi je da zaboravlja, pa sam opisujući Vehida i brojne druge književnike, i uopće umjetnike, želio produžiti sjećanje na njih.

Što se tiče putopisnog dijela knjige, mislim da je u nas je malo putopisne literature, a čini mi se da ljudi vole takvo štivo. Mnogo sam putovao, bilježio, ali boraveći u mjestima nisam se bavio njihovim historijskim osobenostima, nego mojim impresijama o tim krajevima i ljudima- izjavio je Bukvić.

Uzeir Bukvić rođen je 1946. u Kukuljama, kod Bijelog Polja u Sandžaku u Crnoj Gori. U Brčkom je završio gimnaziju, a potom je studije nastavio najprije na Filološkom fakultetu na Odsjeku slavistike, a potom na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Radio je kao novinar u Brčkom i Sarajevu i za svoj rad nagrađivan najvišim nagradama u oblasti novinarstva. Dvadeset godina bio je reporter u ”Bosanskoj pošti”, bosanskohercegovačkoj novini koja je 20 godina izlazila u Skandinaviji. Član je Saveza pisaca Kraljevine Norveške i Saveza slobodnih novinara ove države. Posljednjih godina je uglavnom autorski vezan uz pisanje knjiga držeći se najviše dokumentarističkog žanra. Dobitnik je Norveške nagrade za Ravnopravnost za četverogodišnji projekt iz kulture Bosanska ljetna škola u Kristiansundu. Od 1994. godine živi u Norveškoj i u statusu je slobodnog pisca, novinara i filmskog radnika. Objavio je  knjige: ”Susreti bratstva i jedinstva”, ratna monografija Gradačca ”Ubijanje grada”, ratna monografija Brčkog ”Vrijeme zla”, ”Omarska”, ”Silovane”, ”Sijermina djeca”, ”Polarni san”, ”San o ocu - Srebrenica 15 godina kasnije”, ”San o ocu” - drugo dopunjeno izdanje, ”Bosanske odive – o ljepoti i snazi bosanske žene”, ”Bosanske odive” - drugo dopunjeno izdanje te „Berači molti“( 2021.)

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'