Bosna i Hercegovina     | 01.08.2021. 11:04 |

U KS 19 novozaraženih, 13 oporavljenih od koronavirusa i bez preminulih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata, od testiranih 645 osoba potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 13 osoba.

U istom periodu nije bilo preminulih od infekcije ovim virusom.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, od kojih 18 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji ili trijaži - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 20 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 11.

Jedan pacijent je na respiratoru, a dva koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 103 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 763 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.965 osoba zaraženih koronavirusom i 51.572 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo apeliraju na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite - pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku.

Posebno naglašavaju izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora.

- Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 38 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 183 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 28 poziva, a obavljeno je i 47 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 2.470 doza vakcina.

I danas će u Zetri biti "Dani otvorenih vrata", odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina u kapacitetu dnevne vakcinacije do 4.000 doza.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana