Kultura     | 01.08.2021. 13:03 |

Predstavljena fotomonografija 'Priča napisana svjetlom' Marka Raguža

FENA Saopćenje

STOLAC, 1. kolovoza (FENA) - Fotomonografija "Priča napisana svjetlom" mladog stolačkog umjetnika Marka Raguža predstavljena je na SMART Festu u Stocu, a većina fotografija bazirana je na prirodi i kulturnoj baštini kroz četiri godišnja doba.

Članovi Udruge građana 'Inicijativa' Stolac odlučili su promociju ove fotomonografije održati pod otvorenim nebom na nekropoli stećaka Radimlja upravo zato što je Radimlja jedan od osnovnih Markovih motiva.

Umjetnost Raguževih fotografija prepoznali su brojni specijalizirani fotografski časopisi. Nagrađivan je u Beogradu, Rijeci, a njegove su fotografije uvrštene u Nikonovih najboljih 100 fotografija u posljednjih 100 godina na Balkanu.

Koncept same knjige je jako zanimljiv jer je urađen po godišnjim dobima. Kroz četiri godišnja doba prikazuju se motivi Stoca i ova fotomonografija počinje fotografijama ljeta.

Većina fotografija bazirana je na prirodi i kulturnoj baštini, a na samo nekoliko fotografija nalaze se ljudi, odnosno djeca koja igraju nogomet i biciklist koji je slučajno prolazio dok je autor fotografirao.

- Jako sam sretan i drago mi je što je toliki broj posjetitelja bio ovdje na Radimlji, što su došli podržali moj rad i promociju prve fotomonografije. Poslužit ću se izrekom ljudi iz Stoca – srce mi je zaista k'o Hrgud - kazao je Raguž.

Spomenuo je kako se na fotomonografiji radilo više od 15 godina.

- Sada imamo dosta bolji i reprezentativnijih fotografija ali ovo je prva fotomonografija Stoca i svaka sljedeća neće biti blizu ovoj. Iz svakog godišnjeg doba imam barem tri omiljene fotografije, ali sve ostale su posebne i drage - poručio je Raguž nakon predstavljanja svoje prve fotomonografije.

Upitan kada bi mogao objaviti drugu fotomonografiju, kazao je kako se na drugom izdanju radi već neko vrijeme i da je obuhvaćena čitava regija Hercegovine.

- Ono što ja želim raditi u budućnosti jeste imati čitavu biblioteku ovih knjiga i želim se isprofilirati u tom smjeru. Cilj mi je raditi reprezentativne knjige svoje zemlje jer smatram da je to dobar način i doprinos zemlji, ali i da tako promoviram kulturna i prirodna blaga kojih u ovoj zemlji ima previše - zaključio je Raguž.

Pored njega, o knjizi su govorili i Zdravko Terkeš i Miro Raguž.

Redatelj, kinematograf i scenarist Zdravko Terkeš kazao je kako je monografija bila 'isprovocirana' Markovom ljubavi prema gradu i fotografiji.

- Svaka fotografija koju je Marko napravio primoravala nas je da se sve one objedine u jednu zbirku odnosno knjigu i fotomonografija nam se činila kao jedino ispravno rješenje. Drago mi je što smo 'Priču napisanu svjetlom' uspjeli izbaciti iz Stoca. Volim ovu knjigu zvati malo veća 'Pozivnica u Stolac' koja se prožima na 128 stranica. Velika većina fotografija ima svoj naslov, a to smo uradili zato što Markove fotografije zaista govore više od 1000 riječi - utvrdio je Terkeš.

Osim riječi hvale za ovog mladog umjetnika, grafički dizajner Miro Raguž je nastavio u tom tonu, ali je nasmijao publiku s nekoliko kritika.

- Prokomentirao sam skoro pa svako godišnje doba, ali ono što Marku neću oprostiti je to što je u ovu fotomonografiju stavio fotku u kojoj u Stocu ima snijega. Do sada sam ljudima govorio da ne znam skijat zato što kod nas u Hercegovini nikad ne pada snijeg, ali evo Marko me demantirao. Ja se ne mogu pomirit sa činjenicom da je zaista to uradio, ali priznajem ovako javno da je fotografija izvrsna. Marka stalno viđam sa fotoaparatom, a njegova djela, držeći većinu vremena fotoaparat u rukama, prikazana su u ovoj knjizi ispred vas - kazao je Miro Raguž.

Monografija je napisana jezikom kojim se njezin autor najbolje koristi – jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Nekoliko stotina stranica monografije ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Fotomonografija ''Priča napisana svjetlom'' ujedno je i prvi izdavački projekt Udruge građana ''Inicijativa'' Stolac čiji je član Marko Sliko Raguž.

SMART Fest završava večeras nastupom Vinka Ćemeraša&Talvi Tuuli i crnogorskog benda Who See.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo