Svijet     | 02.08.2021. 11:17 |

Talibani svge bliže prijestonicama, vladine snage osiguravaju zatvore

FENA Internet

KUNDUZ,  2. augusta (FENA)  - Dok se talibanski militanti približavaju afganistanskim pokrajinskim prijestolnicama, oni su također bliže i zatvorima u kojima se nalazi oko 5.000 njihovih boraca, dok se vladine snage bore kako bi osigurale zaštitu zatvorskih objekata.

To je samo mali dio zatvorenika koji namjeravaju pobjeći, upozoravaju afganistanski sigurnosni zvaničnici, što bi militantima dalo značajnu prednost na bojnom polju, gdje već ostvaruju značajne pomake, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Talibanski čelnici poručuju svojim borcima: "Izuzetno je važno da ojačamo naše snage“.

Oslobađanje talibanskih boraca predstavljalo bi značajan poticaj za sve pripadnike militantnog pokreta. Dok grupa rapidno širi svoju kontrolu nad teritorijama, afganistanski vladini zvaničnici tvrde da je militantrima potrebno više pješadije kako bi učvrstili rezultate ostvarene na terenu.

Afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova i ured zatvorske administracije odbili su objaviti konkretne brojke talibanskih boraca u državnim zatvorima, ali lokalni zvaničnik u Kunduzu i visoki afganistanski sigurnosni zvaničnik u Kabulu tvrde da je njihova brojka oko 5.000i, piše The Washington Post.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo