Svijet     | 02.08.2021. 11:56 |

Ghani okrivio za pogoršanu situaciju u Afganistanu povlačenje stranih vojnika

FENA Internet

KABUL, 2. augusta (FENA) - Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je za rapidno pogoršanje sigurnosne situacije u zemlji okrivio "iznenadnu“ odluku Sjedinjenih Država da povuku svoje vojnike, ali je kazao da njegova vlada planira da dovede situaciju pod kontrolu u roku od šest mjeseci.

Talibanski pobunjenici primakli su se ka tri pokrajinske prijestolnice u posljednjih nekoliko dana, u jeku rapidnog napredovanja na terenu otkako je Washington objavio da planira povući vojnike do septembra.

- Trenutna situacija je stvorena zahvaljujući iznenadnoj odluci o povlačenju međunarodnih vojnika - izjavio je Ghani u govoru u afganistanskom parlamentu.         

- Našli smo se u neočekivanoj situaciji u posljednja tri mjeseca – kazao je.

Afganistanska vlada, ipak, ima sigurnosni plan kako bi stavila situaciju pod kontrolu u roku od šest mjeseci, dodao je on, i Sjedinjene Države podržavaju taj plan.

Talibani se neće kretati prema miru sve dok se pogoršana sigurnosna situacija ne popravi, tvrdi Ghani.

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibanskih pregovarača počeli su prošle godine u katarskoj prijestonici Dohi, ali u njima nije ostvaren značajniji napredak uprkos nekoliko rundi razgovora.

Dvije strane obavezale su se, ipak, da će ubrzati razgovore na nedavnom sastanku u Dohi između afganistanske političke delegacije na visokom nivou i talibana.

Ghani je izjavio da militanti nisu prekinuli veze s terorističkim grupama i da su pojačali napade na žene i aktiviste građanskog društva.

- Vrijeme je da talibani i afganistanska vlada prihvate jedni druge i krenu prema sporazumnom rješenju sukoba – dodao je.

Talibani s odbacili Ghanijeve optužbe.         

- Objave rata, optužbe i laži ne mogu produžiti život Ghanijevoj vladi, ovaj put njeno vrijeme je prošlo, uz Božiju pomoć - izjavio je talibanski portparol, Zabihullah Mujahid, na Twitteru, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo