Bosna i Hercegovina     | 02.08.2021. 12:09 |

Mahmutović: Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Povodom 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović obratio se javnosti podsjećajući da se ovaj obilježava u znak sjećanja na 2. august 1944. godine, kada je u koncentracionom logoru Aušvic samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

-Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Evrope, prilika je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo  ubijenih u koncentracionim logorima i na druge načine tokom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tokom najmračnijeg perioda ljudske historije. Čovječanstvo i dalje nosi ožiljke genocida, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma i ksenofobije te međunarodna zajednica ima veliku odgovornost u sprečavanju tih zala. Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju. Moramo ojačati moralnu obvezu naših naroda i političku obvezu naših vlada da budućim generacijama pruže mogućnost da razumiju uzroke holokausta i promišljaju o njegovim posljedicama, naveo je Mahmutović.

Stoga, kako naglašava, i povodom ovog Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, Mahmutović, poziva sve građane i institucije na njegovo dostojno obilježavanje s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava, ali i opomene da se zločini nikom više nikada ne dogode.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom