Magazin     | 02.08.2021. 14:01 |

Beč 'čipuje' šišmiše

FENA Saopćenje

BEČ, 2. augusta  (FENA) - Tim naučnika će u naučnoistraživačke svrhe čipovati 22 postojeće vrste šišmiša u Beču.

Cilj istraživanja je ispitati staništa i mjesta kretanja ovih životinja u gradu. Posebna pažnja se poklanja vrstama koje naseljavaju potkrovlja i pukotine na kućama. U zoo vrtu Lainzer Tiergarten, gdje love insekte, postavljeno je nekoliko mreža.

- Kada se ulove u mrežu, zalijepimo im mali, samo nekoliko grama težak odašiljač, koji nakon nekog vremena otpadne - objašnjava Markusu Milchram iz Austrijskog ureda za zaštitu i istraživanje Ureda za zaštitu i i straživanje šišmiša KFFÖ.

Naučnici uglavnom posmatraju ženke koje trenutno imaju svoje mlade.  

U projekat se može uključiti i stanovništvo koje Odjelu za zaštitu okoliša grada Beča MA 22 javlja informacije o uočavanju ovih sisavaca.

Posebnost šišmiša je što su poput pojedinih vrsta ptica veoma vezani za svoja staništa, što znači da iste lokacije naseljavaju desetljećima, ako ne i stoljećima. Ukoliko se izgubi trag o staništu s mladima, to predstavlja gubitak za cijelu vrstu.

Skoro sve vrste šišmiša u Austriji su čisti kukcojedi. U svijetu, pored ovih lovaca na insekte, postoje i vrste koje se hrane isključivo mesom ili isključivo voćem i lišćem, ali i one koje u potpunosti preferiraju ribu. Šišmiši "krvopije" ne postoje u srednjoj Evropi. Jedine tri poznate vrste, koje se hrane krvlju domaćih životinja, nalaze se u Srednjoj i Južnoj Americi - saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.                                                

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana