Bosna i Hercegovina     | 02.08.2021. 13:45 |

Branitelji se prisjetili pukovnika HVO-a Ivana Mamića - Ićole

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 2. kolovoza (FENA) - Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije (HBŽ) te predstavnici Županijske i općinskih udruga HVIDR-e iz HBŽ-a u ponedjeljak su na mjesnom groblju Blažuj, pored Tomislavgrada položili cvijeće i zapalili svijeće u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića - Ićolu, koji je preminuo prije pet godina nakon teške bolesti u 58. godini života.

Pukovnik Ivan Mamić - Ićola bio je član Predsjedništva HVIDR-e HVO-a, predsjednik hercegbosanske Županijske udruge HVIDR-e, a pamti se kao jedan od osnivača 13. bojne HOS-a tijekom Domovinskog rata i njezin ratni zapovjednik.

Svoje ratno djelovanje započeo je samim ustrojem Hrvatske vojske i to od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske - bojne Zrinski, te naknadno i IX bojne HOS-a u Splitu.

Na teritoriji BiH sudjeluje u osnivanju prvih postrojbi HVO-a te je kroz svoj ratni put osim spomenute legendarne samostalne 13. bojne HOS-a zapovijedao i 79. domobranskom pukovnijom "Kralj Tomislav" u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan, a nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a. 

Jedno kratko razdoblje Ivan Mamić - Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim sudjelovanja u Domovinskom ratu branitelji ga u poslijeratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava bilo kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana