Bosna i Hercegovina     | 02.08.2021. 13:59 |

Špago: Usvajanje amandmana na Ustav HNŽ-a riješit će najvažnija pitanja (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 2. kolovoza (FENA) - Usvajanjem ukupno šest amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji su najbitnija točka današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, riješit ćemo goruća i najvažnija pitanja, a to su konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama, te ravnopravno sudjelovanje u donošenju odluka za zakone i uredbe, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

- Kolegij Skupštine u proteklom periodu s klubovima naroda u županijskoj Skupštini radio je na iznalaženju nekog prihvatljivog rješenja te kako bi obuhvatio izvršenje presude Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda. Treba dalje nastaviti procedure, ima stvari koje se ne mogu dogovoriti samo na nivou Kolegija, odnosno klubova, u određenim segmentima mora se uključiti i politika, ali mislim da ćemo današnjim usvajanjem ovih šest amandmana koje je Kolegij pripremio riješiti najvažnija pitanja - kazao je Špago novinarima uoči sjednice.

Dodao je kako ne sumnja da će i amandmani, ali i odluka kojom se oni proglašavaju, biti danas usvojeni.

- Ta odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno današnjim danom, a tehničko je pitanje kada će u narednom periodu stručne službe Vlade HNŽ-a objaviti to u službenim novinama, ali mislim da će to biti najkasnije u narednih 15 do 30 dana. Također je dogovoreno da će usvajanjem ovih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica. Na taj način će biti definirano i u našem Ustavu - kazao je Špago.

Što se tiče tehničkih pitanja, Špago je naveo kako Skupština od Vlade HNŽ-a očekuje pripremu određenih amandmana, odnosno izmjene Ustava kako bi i na Skupštini dobili brži i lakši prolaz tih amandmana.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović napomenuo je kako je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

- Ovo je nastavak neke konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osjećaju na svakom djeliću teritorija Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im takva ustavna pozicija donosi. To samo po sebi znači da smo u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja i zastupanja, i nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara i HNŽ-a imati malo širi odjek i da će se čuti malo dalje kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona, te da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni, te osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom - istaknuo je Martinović.

Dodaje kako će Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a danas izglasati ove amandmane jer je i pokrenuo tu inicijativu.

- Inzistirali smo na ovoj inicijativi i nema potrebe da danas ne izglasamo te amandmane na Ustav i ne pošaljemo jasnu poruku svima, na svim razinama vlasti BiH da se tako moramo ponašati jer sam izuzetak kao izuzetak ne znači ništa ako se on neće dosljedno implementirati na prostoru cijele BiH. Naša preporuka i traženje je da koncept promjena Ustava nastavimo jer u njemu imamo još jako puno pitanja koje trebamo razriješiti - kazao je Martinović.

Zastupnica SDP-a u županijskoj Skupštini Vesna Saradžić istaknula je kako je jako zadovoljna što su se amandmani na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije napokon našli na dnevnom redu Skupštine.

- Puno vremena je prošlo. Klub zastupnika Srba još 2016. godine uputio je amandmane na Ustav HNŽ-a s namjerom da se isprave te diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti u županiji. Danas ovo pitanje konačno imamo na dnevnom redu i pozdravljam to, ali moram konstatirati da se ovim ne implementira presuda Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine - istaknula je Saradžić.

Pored amandmana na Ustav HNŽ-a zastupnici će razmatrati Izvješće o radu Županijskog suda u Mostaru za 2020. godinu, Prijedlog zaključka Kolegija Skupštine HNŽ-a vezano za proceduru iz čl. 105. i 109. Poslovnika Skupštine HNŽ-a te Prijedlog zaključka zastupnice Ive Raguž.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6281

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18b9BReL2RA4GkTaSks672e8PEpNmsEjI?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta