Svijet

Francuska uvodi obavezan Covid pasoš od 9. augusta

Internet, Ilustracija/Foto:Arhiva

PARIZ, 2. augusta (FENA) - Francuska je od 21. jula uvela obavezno pokazivanje takozvanog Covid zdravstvenog pasoša kojim se dokazuje da je osoba vakcinisana ili da je negativna na Covid-19 za ulazak u kina, muzeje, na sportske utakmice i druga kulturna dešavanja u Francuskoj gdje ima više od 50 ljudi. Međutim od 9. augusta ovaj dokaz će biti potreban i za neka druga mjesta poput aviona, vozova i međugradskih autobuskih linija, restorana i kafića, pa čak i za restoranske bašte.

Kontraverzno produženje ovih pravila koja će stupiti na snagu 9. augusta već je izazvalo proteste, ali vlada je odlučna u svojoj namjeri da ovakva mjera bude ključni dio borbe protiv Covid-19. Ustavno vijeće, najviše zakonsko tijelo u Francuskoj, donijet će odluku o novoj odluci 5. augusta. Vlada je uvjerena da će ova odluka biti odobrena i izjavila je da će omogućiti jednu sedmicu prilagođavanja za poslovne subjekte kako bi uskladili svoj rad s novim pravilima, javlja AFP.

Covid zdravstveni pasoš podrazumijeva dokaz o potpunoj vakcinaciji (dvije doze vakcine odobrenog u EU: Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson & Johnson), negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o oporavku od Covid-19 ne stariju od šest mjeseci.

Kazne za ulazak bez pokazivanja Covid pasoša kreću se od 135 eura za prvi prekršaj.

Od 21. jula Covid pasoš je potreban za ulazak u kina, biblioteke, noćne klubove, diskoteke i barove, igraonice, kockarnice, muzeje, zoološke vrtove, zabavne parkovi, cirkuse, bazene i sportske centre, pozorišta, koncerte i festivale, zatvorene sportske objekte, kruzere, trajekte, hotele, ljetovališta i kampove s bazenima, igralištima ili drugim zabavnim objektima gdje ima više od 50 ljudi.

Ali od 9. augusta Covid pasoš je potreban za ulazak u kafiće i restorane, uključujući vanjske terase, sajmove, konferencije, domove za starije osobe, prevoz na velikim udaljenostima (avioni, međugradski vozovi), noćni vozovi i autobusi na daljinu, medicinske ustanove (s izuzetkom hitne pomoći), kao i hotele, odmarališta i kampove koji pružaju punu uslugu.

Pravila zdravstvenih propusnica primjenjivat će se i za maloljetne osobe u dobi od 12 i više godina počevši od 30. septembra.

Pravila će se primjenjivati do 15. novembra, osim ako vlada ne donese odluku za nastavak primjene.

(FENA) B.D.