Kultura     | 02.08.2021. 15:04 |

Predstavljen program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Summer Screen program 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop-kulturi, saopćili su organizatori SFF-a.

Program donosi šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop-kulture i savremene umjetničke scene: Američka utopija Davida Byrnea, Buena Vista Social Club, Ožiljci Ali Boulala, PINA u 3D-u i Shane Macgowan: Priča o pjevaču i Summer of Soul.

Film "Američka utopija" režisera Spikea Leea je iz Sjedinjenih Američkih Država, rađen 2020. godine, u trajanju od 105 minuta.

Kako je najavljeno, u ovom jedinstvenom koncertnom filmu, oskarovac Spike Lee oživljava odlično ocijenjeni brodvejski šou pjevača Taking Headsa. Film je snimljen prilikom posljednjeg izvođenja u New Yorku, kada se Davidu Byrneu na sceni pridružila grupa sačinjena od 11 muzičara, pjevača i plesača iz svih krajeva svijeta, uključujući čikaškog basistu Bobbyja Wootena III i gitaristicu iz Milwaukeeja Angie Swan. Zajedno oni uvode publiku u razdragan, nadrealan scenski krajolik, prožet duhom međuljudske povezanosti i društvene pravde. Muzika u filmu uključuje pjesme s Byrneovog solo albuma iz 2018., popularne hitove Talking Headsa poput pjesama "Once in a Lifetime" i "Burning Down the House" te uzbudljivu obradu protestne pjesme Janelle Monáe "Hell You Talmbout".

Film Buena Vista Social Club (Njemačka, Sjedinjene Američke Države, režija Wim Wenders), rađen je 1999. godine i traje 105 minuta.

Sa svojom malom filmskom ekipom, Wim Wenders je pratio starog prijatelja Rya Coodera, autora muzike za njegove filmove PARIZ, TEXAS i KRAJ NASILJA, na putovanje u Havanu. Cooder je nakon prvog "Buena Vista Social Club" CD-a (koji tada još nije bio izdat) htio snimiti svoj materijal za solo album Ibrahima Ferrera u muzičkom studiju u Havani. Wenders je potpuno uronio u svijet kubanske muzike i tokom nekoliko mjeseci pratio je i posmatrao muzičare prvo u njihovoj domovini u Havani, zatim sedmicama kasnije, u aprilu 1998., na prvom koncertu njihovog benda (koji do tada nikada nije zajedno nastupio izvan studija) u Amsterdamu, a zatim i u julu 1998. tokom njihovog trijumfalnog koncerta u njujorškom Carnegie Hallu. Na taj način je slijedio stare heroje tradicionalne kubanske son muzike na njihovom putu dugom svega nekoliko mjeseci, od potpunog zaborava do svjetske slave.


Ožiljci Ali Boulala, u režiji Maxa Erikssona, (Švedska, Norveška), rađen je 2021. godine i traje 100 minuta.

Šesnaestogodišnji Ali Boulala zatiče se u centru globalne skejt-scene nakon što ga sredinom devedesetih godina prošlog vijeka regrutuje profesionalna ekipa skejtera. Ali provodi čitavu deceniju putujući svijetom sa članovima svog tima i uživa u životu bez granica. Njegova kreativnost na skejtu i reputacija partijanera donose mu status najneustrašivijeg i najekscentričnijeg skejtera svoje generacije. Sve to se mijenja 2007., kada Ali doživi tragičnu nesreću nakon koje više ne može voziti skejt i prisiljen je iz početka graditi svoj život. Sada vodi miran život u predgrađima Stockholma. Na tijelu i u duši nosi ožiljke što stalno podsjećaju na nesreću koja ga još proganja. Jednog dana pruža mu se prilika da se direktno suoči s vlastitim demonima. Mora odlučiti da li je spreman suočiti se s prošlošću ili smatra da neke rane nikada ne mogu zacijeliti.


PINA u 3D-u (Njemačka, Francuska, režija Wim Wenders), nastao je 2011. i traje 104 minuta.

PINA je film za Pinu Bausch. Sniman u 3D produkciji s plesnim ansamblom Wuppertal Pina Bausch, ovaj dugometražni film o plesu odslikava uzbudljivu i neponovljivu umjetnost ove velike njemačke koreografkinje koja je umrla u ljeto 2009. godine. Pozivajući gledatelje na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u jednu novu dimenziju, pravo na pozornicu legendarnog ansambla, film prati plesače izvan pozorišta, u grad i okolinu industrijskog Wuppertala, mjesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bausch. 


Shane Macgowan: Priča o pjevaču Poguesa (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Irska, režija: Julien Temple), rađen je 2020. godine i traje 124 minuta.

Prati pjevačev eksplozivni život od njegovog djetinjstva i odrastanja u Irskoj do vremena koje provedenog na opasnim ulicama Londona gdje je prigrlio punk scenu, osnovao Poguese i osvojio svijet otkrivajući njegove strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, historije, duhovnosti i popularne kulture. Ovo je Shaneova priča. Slika svijeta viđenog očima velikog punk pjesnika i male grupe njegovih bliskih prijatelja i rođaka, kanalisana kroz Templeovu jedinstvenu i uvijek živopisnu vizuru.


Summer of Soul (Sjedinjene Američke Države, 2021., 117 minuta), odlično ocijenjeni debitantski film Ahmira "Questlovea" Thompsona, snažan je i zaokupljujući dokumentarac, dijelom muzički film, a dijelom historijski osvrt na epsku proslavu crnačke historije, kulture i mode. Tokom šest sedmica ljeta 1969., na oko 150 kilometara udaljenosti od Woodstocka, u parku Marcus Gravey, snimljen je Festival kulture u Harlemu. Gotovo zaboravljeni snimci do sada nigdje nisu prikazani.

Summer of Soul baca svjetlost na značaj historije za našu duhovnu dobrobit i služi kao dokaz ljekovite moći muzike u nemirna vremena, kako u prošlosti tako i danas. Film uključuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa B. B. Kinga, Nine Simone, grupa Sly and the Family Stone, Gladys Knight and the Pips, te Stevieja Wondera i drugih. 

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo