Stranačke aktivnosti     | 02.08.2021. 15:01 |

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 2. kolovoza 2021.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Konstitutivnost Srba u HNŽ-u korak naprijed i motiv za rješavanje ostalih otvorenih pitanja

Danas je u Mostaru održana sjednica Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) na kojoj je riješeno pitanje konstitutivnosti Srba u ovoj županiji. Na prijedlog hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a usvojeno je ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma te sudjelovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi.

Današnja sjednica Skupštine i inicijativa hrvatskih zastupnika da se konačno riješi pitanje konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ-u rezultat je napora i politike stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH da se konstitutivnost kao natkrovljujuće ustavno načelo omogući u potpunosti svima i da svi jednako mogu uživati svoja Ustavom zajamčena prava.

Legitimno političko predstavljanje kroz uživanje kulturnih, jezičnih i drugih prava bitnih za jedan narod, u ovom slučaju srpski, trebaju u punom kapacitetu ojačati njihovu predstavljenost i zastupljenost u HNŽ-u. Današnjim usvajanjem svih šest predloženih amandmana napravljen je ogroman korak prema naprijed, ali i dan motiv za rješavanje otvorenih pitanja na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini kroz reforme Izbornog zakona BiH u skladu sa svim odlukama Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava.

HNS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'