Ekonomija     | 02.08.2021. 15:11 |

Egrlić: BiH će se prije ili kasnije priključiti incijativi 'Mini Schengen'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) - Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je danas da još nije propuštena šansa i da očekuje da će se BiH priključiti inicijativi Mini Schengen, odnosno Open Balkan, s obzirom da će sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva ta incijativa dobro doći poslovnoj zajednici BiH.

- Mini Schengen ili Open Balkan uklapa se u ukupnu strategiju formiranja jedinstvenog tržišta na Balkanu potpisnog u Sofiji prošle godine. To je jedan od procesa i ne znam šta se desilo da nema BiH u tome, ali on je samo jedan mali segment formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvenog tržišta - naveo je Egrlić.

Jedinstveno tržište, kako je napomenuo, nije samo između šest ekonomija zapadnog Balkana, nego ono treba biti integrisano u jedinstveno tržište EU i tu su nam ponuđene određene povlastice.

- Obzirom da region neće tako brzo ući u EU, intencija je da se barem poslovna zajednica potpuno integriše i da se osiguraju potpune slobode u kretanju ljudi, roba i usluga. CEFTA je polučila dobre rezultate kada je riječ o regionu i kretanju roba, ali kad je riječ o kretanju usluga, nismo baš zadovoljni. Egzaktno niko ne može reći da smo nešto izgubili, to je jedan proces u koji nema sumnje da će BiH se uključiti - dodao je Egrlić.

Kada je riječ o svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, Egrlić je napomenuo da to nije sajam privrede, nego izložba i promocija zemalja.

- BiH to teško može sustići čak i da se danas donesu potrebne odluke i sredstva jer se radi o vrlo složenoj organizaciji. Već u aprilu ove godine trebali su biti dostavljeni svi materijali, prezentacije i  sve ono što će se dešavati. Već su dogovorene svi prateće aktivnosti na toj izložbi kao što smo mi trebali već imati dogovorene B2B poslovne susrete s različitim privrednicima iz cijelog svijeta - dodao je Egrlić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'