Svijet     | 02.08.2021. 17:16 |

Britanija pozvala iranskog ambasadora zbog napada na naftni tanker

FENA Internet

LONDON, 2. augusta (FENA) - Velika Britanija pozvala je iranskog ambasadora zbog prošlosedmičnog napada na naftni tanker kod obale Omana u kome su dva člana posade – Britanac i Rumun - ubijeni.

-  Iran mora odmah prekinuti akcije koje dovode u rizik međunarodni mir i sigurnost – saopćio je britanski Foreign Office.

Velika Britanija, SAD i Izrael optužuju Iran za napad, koji dolazi u vrijeme dugotrajnih napetosti između Irana i Izraela.

Iran naziva optužbe neosnovanim.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh upozorio je da se Iran „ne ustručava u odbrani svoje sigurnosti i nacionalnih interesa“ i da će oštro odgovoriti na svaki „eventualni avanturizam“.

U komentarima koje je prenijela poluzvanična novinska agencija Isna,  Khatibzadeh  je kazao da su navodi protiv Irana „“kontradiktorne, lažne i provokativne optužbe“.

I SAD i Britanija saopćili su da je dron korišten u napadu na brod MV Mercer Street, kojim upravlja kompanija sa sjedištem u Londonu, Zodiac Maritime.

Tanker je putovao sa sjevera Indijskog okeana do Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iz Dar es Salaama u Tanzaniji.

Zabilježeni su brojni napadi na brodove i u izraelskom i u iranskom vlasništvu, dok obje zemlje razmjenjuju međusobne optužbe, u onome što je nazvano kao sukob u sjeni dva regionalna suparnika.

Iako su brodovi oštećeni u napadima, žrtava ipak nije bilo.

Britanska policija pokrenula je istragu smrti ubijenog Britanca. On još nije identifikovan, ali je radio kao zaštitar na brodu, prenosi BBC.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu