Bosna i Hercegovina     | 02.08.2021. 21:12 |

Spahić: Obilaskom naše zemlje Schmidt najavio svoju posvećenost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) – Predsjednik Međunarodnog centra za mir  Ibrahim Spahić pozdravio je nastavak  partnerstva  OHR  i  evropskog  građanstva  BiH.

- Christian Schmidt visoki predstavnik  u BiH svojim porodičnim obilaskom naše zemlje, uoči preuzimanja svojih odgovornosti, najavio  je da će tome  biti  posvećen.

Građani opravdano očekuju  da se poštuje njihov osnovni  zahtjev da se radom domaćih i međunarodnih institucija ostvari  bitno  kvalitetniji život bosanskohercegovačkih  porodica kada je riječ o ekonomskom,socijalnom, zdravstvenom, kulturnom i svakom drugom napretku. 

Ubrzanje unutrašnjih i  evroatlantskih integracija  je uslov svih uslova ,naglasio je Spahić,nakon mukotrpnog , 25 godišnjeg iskustva stečenog  kroz ne/djelotvornost rada  institucija BiH i OHR- izjavio je Spahić.

Temeljni preduslov, smatra Spahić,  za takvo djelovanje je da svi  predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija  dosljedno primjenjuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja je nadređena svim članovima i  Ustavu BiH/Aneks IV/  u cjelini, kako bi  se spriječila očigledna  diskriminacija višedecenijski objašnjavana  od strane  "političkih  elita" samo i isključivo kao posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma mada to jednostavno nije tačno. O  tome  svjedoči  neprovođenje presuda  Evropskog suda. Suština je da "elite" žele po svaku cijenu, izbječi suočavanje sa prošlošću, svoju objektivnu odgovornosti za  za realno stanje i budućnost zemlje. Sporazumom  o miru usvojeni su i drugi bitni  aneksi koji se nisu realizovali zahvaljujući  upravo opstrukcijama  tzv. "elita".

Očigledan  i simboličan primjer za sve je aneks koji reguliše pitanja korporacija,komunikacija i transporta i dvije željezničke pruge od Sarajeva do Čapljine i od Banja Luke do Doboja/doduše u oba smjera/ali bez unutrašnjih i  međunarodnih veza.U takvim okolnostima potrebno je danonočno djelovanje državnih institucija.Neshvatljivo je bilo čije  blokiranje rada državnih institucija i odbijanje partnerstva sa OHR-om, navodi u izjavi Spahić.

Ignorisanje doprinosa međunarodne zajednice održavanju mira i stabilnosti u zemlji ,kao i istovremeno prihvaćanje" tutorstva",bliskih i dalekih,susjeda jer  se time   ugrožava dostojanstvo, teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet vlastite zemlje i ravnopravnost,kao i sami  dobrosusjedski odnosi, zaključuje Spahić.

Na kraju izjave kaže kako iracionalno djeluje  otpor saradnji sa međunarodnom zajednicom,kao i svaka  politika izolacionizma i tvrdi da su  svih za  sticanje kandidatskog statusa  BiH za članstvo u EU.

BiH nije bila, niti će biti tamni vilajet ma ko i koliko se trudio da je takvom predstavi.

Jedinstvena  je  BiH euromediteranska, plodna zemlja izuzetne baštine i potencijala , zemlja snažnih i kreativnih ljudi i zajednica,otpornih na sve nedače i otvorenih za izazove  i iskušenja kroz koje prolazi. Nesvodiva ,Samobitna i Svojeglava.Ne kaže se bez razloga." Tvrda glava" koja  zna da primi i pruži  ruku prijateljstva. Uprkos svemu, duboko vjerujem da imamo dovoljno mudrosti i snage da upravljamo samostalno  svojim održivim razvojem .Potrebno je da se uspostavi racionalan unutrašnji dijalog svih  njenih aktera i da pokrenemo najbolje u sebi,posebno razumjevanje i međusobno poštovanje.    

To obavezuje i BiH i EU da partnerstvu  sa  OHR -om daju novi poticaj kako bi se svi zajedno i stvarno posvetili   interesima i potrebama evropskih građana naše zemlje, napisao je Spahić.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta