Svijet     | 03.08.2021. 10:19 |

Predsjednik Tunisa smijenio dvojicu ministara

FENA Internet

TUNIS, 3. augusta (FENA) - Sedmicu dana nakon što je smijenio vladu, predsjednik Tunisa Kais Said u ponedjeljak je izdao predsjedničke naredbe o smjeni i zamjeni još dvojice ministara.

Kako je saopćeno smijenjen Ali al-Kaali, ministar privrede, finansija i podrške investicijama, a novi ministar je Siham al-Boughdiri.

Mohamed El-Fadil Karim, ministar komunikacionih tehnologija i vršilac dužnosti ministra poljoprivrede, ribarstva i vodnih resursa, također je razriješen dužnosti, a zamijenio ga je Nizar Bennaji, javlja Anadolija. 

Said je prošlog mjeseca smijenio vladu premijera Hichema Mechichija, suspendovao rad parlamenta i preuzeo izvršnu vlast.

Od 25. jula Saied je smijenio niz najviših zvaničnika, uključujući ministra obrane Ibrahima al-Bartajyja i vršioca dužnosti ministra pravde Hasnaa bin Suleimana.

Said insistira na tome da njegove mjere imaju za cilj spas zemlje, dok su ga kritičari optužili da je organizovao državni udar.

Tunis se smatrao jedinom zemljom koja je uspjela provesti demokratsku tranziciju u grupi arapskih zemalja koje su se susrele sa narodnim revolucijama u periodu oko 2010. godine, a koje su srušile njihove vladajuće režime, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'