Bosna i Hercegovina     | 03.08.2021. 11:23 |

Poništena obnovljena ekološka dozvola za MHE 'Samar' na Kasindolskoj rijeci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. augusta (FENA) - Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH", te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE "Samar" na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji Istočnog Novog Sarajeva i Trnova.

Radovi na izgradnji MHE "Samar" započeli su tokom prošlog mjeseca, te je donošenjem ovakve presude sud stvorio uslove za obustavljanje aktuelne gradnje te MHE, saopćeno je iz Resursnog Aarhus centra u BiH.

Na Kasindolskoj rijeci od 2018. godine u pogonu je MHE "Podivič", čija izgradnja i rad su zbog nepoštivanja zakonskih odredaba od samog početka izazvali pobunu građana, koji su se za pomoć obraćali nadležnim inspektorima.

Usljed pogoršanja stanja na terenu i straha od štete koju će nanijeti izgradnja druge dvije MHE, od sredine prošle godine grupa građana uz stručnu pomoć Aarhus centar u BiH vodi pravnu borbu sa ciljem obustavljanja gradnje MHE "Samar" i MHE "Slapi" na Kasindolskoj rijeci.

U sklopu projekata "Eko BiH" i "Misli o prirodi!", koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", kao Eko HUB Sarajevo više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci".

- Ovo je prva presuda koju smo zaprimili u predmetu 3 MHE na Kasindolskoj rijeci. U sklopu naše pravne borbe utužili smo građevinsku dozvolu za MHE Samar kao i obnovljene ekološke dozvole za sve tri planirane MHE. Nadamo se da će sud uvažiti ostale tri tužbe, te da će na taj način spriječiti daljnju devastaciju kanjona Kasindolske rijeke čije područje je planirano za uspostavljanje zaštite - ističe izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović.

Članica neformalne grupe građana "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci" Sunčica Kovačević naglašava da više od godinu dana ovo udruženje upozorava da su radom MHE "Podivič" uništeni Kasindolska rijeka i njen kanjon.

- Današnja presuda pobjeda je građana, ali ne i kraj naše borbe. Želimo da se čuje glas svih stanovnika Istočnog Sarajeva koji su putem građanske inicijative rekli NE mini hidrocentralama na Kasindolskoj rijeci, želimo zdravu životnu sredinu, rijeke sa kojim se upravlja u skladu sa načelom predostrožnosti i sigurnu budućnost u kojoj ćemo imati garantovanu sprovedbu zakonskih i podzakonskih propisa - istakla je Kovačević. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana