Svijet     | 03.08.2021. 11:21 |

Bjeloruski aktivista pronađen mrtav, policija pokrenula istragu

FENA Internet

KIJEV, 3. augusta (FENA) - Ukrajinska policija saoćila je danas da je pokrenula slučaj pod sumnjom na ubistvo nakon što je nestali bjeloruski aktivista Vitalij Šišov pronađen mrtav u parku u blizini njegove kuće u Kijevu.

Policija je rekla da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubistvo prikriveno kao samoubistvo, prenosi Radio Slobodna Evropa.  

Nevladina organizacija za koju je Šišov radio, Bjeloruska kuća u Ukrajini (BDU), pomaže Bjelorusima koji bježe od progona režima Aleksandra Lukašenka, koji vodi brutalne akcije otkako su masovni protesti osporili njegovu tvrdnju o ponovnom izboru za šesti predsjednički mandat u avgustu 2020. godine.

- Bjeloruski državljanin Vitalij Šišov, koji je nestao u ponedjeljak u Kijevu, pronađen je obješen danas u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mjesta stanovanja - navodi se u saopćenju policije.

BDU je 2. augusta na Telegramu naveo da je aktivista očigledno otišao na dnevno trčanje ranije tog dana i nije se vratio.

Organizacija je rekla da Šišovova odjeća za vježbanje nije bila u njegovoj kući i da su pokušaji da ga kontaktiraju bili neuspješni.

Pripadnici BDU-a istražuju područje na kojem Šišov obično džogira i kontaktirali policiju.

Šišov je porijeklom iz grada Rečica na jugoistoku Bjelorusije, a preselio se u Ukrajinu nakon osporavanih predsjedničkih izbora u zemlji u avgustu 2020. godine, na kojima je Lukašenko odnio pobjedu, što je dovelo do masovnih uličnih protesta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana