Bosna i Hercegovina     | 03.08.2021. 12:54 |

Rebac: Želimo da žene s invaliditetom budu ponosne, vidljive i osnažene (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 3. kolovoza (FENA) - Udruženje mladih "Ružičnjak-Los Rosales" Mostar u utorak je predstavilo projekt pod nazivom "Ovdje sam - vidljiva i ponosna" čijia je svrha smanjiti diskriminaciju djevojaka s invaliditetom te poboljšati njihov položaj u bosanskohercegovačkom društvu.

Član tima za provedbu navedenog projekta Miro Rebac kazao je kako bi u ovaj projekt trebalo biti uključeno 80 žena s invaliditetom u pet različitih regija u BiH.

- Indirektnu korist od navedenog projekta imat će i obitelji osoba s invaliditetom koje budu uključene u projekt, a čak će biti izabrani i predstavnici institucija. Glavna ciljna skupina su osobe, odnosno žene s invaliditetom koje su socijalno izolirane, financijski ovisne i koje nemaju dovoljnu socijalnu podršku ostalih i cilj nam je da one budu ponosne, vidljive i osnažene - istaknuo je Rebac.

Koorinatorica projekta "Ovdje sam - vidljiva i ponosna" i predsjednica Udruženja "Ružičnjak-Los Rosales" Jasna Rebac kazala je kako je ovo jedan od najneobičnijih projekata koji se radio jako dugo.

- Ovo je prvi projekt ovakve vrste u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a možda čak i u BiH, a u njega je, među ostalim, uključeno pet koalicija iz regije, odnosno iz Bijeljine, Doboja, Tuzle, Sarajeva i Mostara. Sretni smo da je projekt dobio podršku jer se odnosi isključivo na djevojke i žene s invaliditetom za koje sigurno možemo reći da su negdje na margini društva. Cilj je postići da žena s invaliditetom bude osnažena, ponosna i vidljiva, da izađe iz kuće, podigne svoje vlastite kapacitete zahvaljujući podršci drugih, prihvati svoj vlastiti identitet i progovori udruženo snažnim glasom koji će se čuti - kazala je Rebac.

Posebno je naglasila kako će fokus biti stavljen na djevojke i žene s intelektualnim smetnjama.

- To potenciramo zato što se kroz brojna istraživanja pokazalo da nevladine, a pogotovo velike međunarodne organizacije koje djeluju na području BiH, u velikom krugu zaobilaze djevojke i žene s intelektualnim smetnjama. To rade zato što postoje predrasude da takve osobe ne mogu biti dobri partneri, dobri sugovornici i da takve osobe "ne mogu ništa", što nije točno. Ružičnjak već duže od 15 godina uglavnom radi s takvom populacijom i kroz svoj rad dokazao je da takve osobe mogu postići jako mnogo ako se dobro podrže i ako se njihovi kapaciteti prepoznaju i razvijaju - istaknula je Rebac.

Dodala je kako navedeno udruženje kroz ovaj projekt želi ostvariti cilj kojim će žene postati i biti aktivni sudionici u svojim udruženjima.

- Kroz projekt koristit ćemo tri alata da bi došli do tog cilja. Prvi je program mentorstva koji se upravo implementira, zatim treninzi i forum za žene s invaliditetom. Programi mentorstva uključivat će žene i djevojke s invaliditetom koje iskažu spremnost, želju i volju da se uključe u programe mentorstva gdje ćemo njih 80 pokušati ojačati, pa neka ih 10 postanu mentori i budu ojačane, postignut je ogroman uspjeh. Treninzi će ovoj populaciji omogućiti dizanje vlastitih kapaciteta, a jačajući sebe djevojke jačaju svoje organizacije, a te organizacije jačaju koalicije onih pet navedenih regija, a jačajući te regije jača se i društvo u cjelini. U forum za žene s invaliditetom bit će uključeno još mnogo drugih subjekata, među ostalim i nositelji vlasti, a zove se "forum žena s invaliditetom" zato što želimo da njihov glas bude dominantan, te da napravi takve rezultate zbog kojih će te žene biti aktivno uključene u donošenje javnih politika kada se bude odlučivalo o djevojkama i ženama s invaliditetom - kazala je Rebac.

Naglasila je kako su glavni i ogromni problemi osoba s invaliditetom na području Mostara u polju zapošljavanja.

- Nitko ne želi zaposliti osobu, a pogotovo djevojke i žene s invaliditetom, pa pogotovo s intelektualnim smetnjama. Poslodavci ne znaju dovoljno o fenomenu invaliditeta i smatraju da takve osobe neće dati dovoljan doprinos, što nije točno. Osim toga, osobe s invaliditetom također imaju jako velikih problema u zdravstvu i obrazovanju, sportu, kulturi i tako dalje. Barijere i prepreke nisu samo nedostupni pločnici, najgore prepreke koje stvaraju najviše problema su barijere u glavama ljudi, pogotovo onih koji donose odluke za ovakvu populaciju, jer takve barijere je najteže prevladati - istaknula je Rebac.

Volonterka na financijko-administrativnim poslovima u udruženju "Ružičnjak" Alma Pintul kazala je kako će se u idućem razdoblju vršiti mapiranje žena na području HNŽ-a.

- Za njih smo pripremili upitnike, kao i simbolične nagrade za njihovu prisutnost. Tim ženama bit će omogućen razgovor, ugodno druženje, razgovarat ćemo o njihovim potrebama i problemima s kojim se susreću, na taj način ih privući i uključiti u ovakav program, te im omogućiti da se uključe u društvenu zajednicu jer su osobe s invaliditetom, a pogotovo žene i djevojke svugdje na margini društva i to pogotovo ovdje u BiH - kazala je Pintul.

Iz Udruženja ističu kako naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji.

Navode kako se rijetko događa da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, njihova prava i potrebe rijetko prikazuju.

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, postoje 161.083 žene s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od dva posto je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

U narednom razdoblju tim za provedbu projekta u ime koalicije HNK "Zajedno smo jači" na području HNŽ-a će kontaktirati i posjetiti obitelji žena i djevojaka s invaliditetom kako bi prikupio podatake i motivirao što veći broj žena i djevojaka da se uključe u ovaj program.

Projekt "Ovdje sam - vidljiva i ponosna" financira Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA).

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6283

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qq0VDmwguI7sbC334wfBoQi9bU7KDpY5?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'