Svijet     | 03.08.2021. 13:14 |

Atmar: Afganistanske vlasti spremne na mir s talibanima

FENA Internet

KABUL, 3. augusta (FENA) – Afganistanske vlasti spremne su na mir s talibanima ukoliko se ispoštuju određeni uslovi, izjavio je afganistanski ministar vanjskih poslova Mohammad Hanif Atmar u intetrvjuu za ruske novine Izvestija objavljenom u utorak.

Šef afganistanske diplomatije istaknuo je da se trenutni sukobi u Afganistanu ne mogu opisati kao građanski rat. Sudeći po njegovim riječima, to je rat koji je pokrenula međunarodna teroristička mreža, čije jedinice popunjavaju ne samo afganistanski talibanski borci, nego također i teroristi iz centralne Azije, Kine i Pakistana, kao i iz al-Qaede.

- Njihova umiješanost znači da tu nije riječ o građanskom ratu nego o ratu između međunarodnih terorista, s jedne strane, i Afganistana i kompletne regije, s druge - pojasnio je Mohammad Hanif Atmar.

On je čak izjavio da su afganistanske vlasti spremne da sarađuju s talibanima, uključujući i talibanske članove vlade, dogovore mir i podijele vlast s njima.

- Preduslovi za to su da afganistanski narod treba imati slobodu da odlučuje o budućnosti vlastite zemlje, da Afganistan ne bi trebao predstavljati prijetnju drugim zemljama i da strane terorističke snage ne bi trebale ostati u zemljic - istaknuo je Atmar, prenosi TASS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!