Svijet     | 03.08.2021. 17:34 |

Egipat objavio poskupljenje hljeba po prvi put u više decenija

FENA Internet

KAIRO, 3. augusta (FENA) - Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi objavio je u utorak kako je došlo vrijeme za povišicu cijena hljeba koje su i toj zemlji subvencionirane, otvarajući ovo pitanje po prvi put od 1977. kada je ondašnji predsjednik Anwar Sadat poništio povišicu cijena hljeba suočen s nemirima.

Sisi nije konkretizirao iznos poskupljenja, ali bi svaka promjena u sistemu pomoći u hrani u najvećom svjetskom uvozniku brašna bila krajnje osjetljivo pitanje. Hljeb je bio prva riječ u čuvenoj paroli uzvikivanoj u ustanku iz 2011. u kome je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Hljeb se prodaje po cijeni od 0,05 egipatskih funti  (0.032 dolara) po vekni za više od 60 miliona Egipćana, kojima se dodjeljuje pet vekni dnevno u okviru širokog programa subvencija, koji također uključuje tjesteninu i rižu i košta milijarde dolara.

- Vrijeme je da povisimo cijenu za pet pjastera po vekni. Neki mi govore da ovo povišenje cijena prepustim premijeru, ministru za nabavke, ali ne, učinit ću to pred svojom zemljom i svojim narodom – izjavio je Sisi na ceremoniji otvaranja tvornice za proizvodnju hrane.         

- Nevjerovatno je prodavati 20 vekni hljeba po cijeni jedne cigarete – kazao je.         

Prethodni pokušaji promjena u programu subvencija, koji su izazvali smrtonosne nemire u 1977. godine dogovoreni su u okviru kreditnog aranžmana bivšeg predsjednika Anwara Sadata s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF).

Sisijeva vlada također se obratila MMF-u, koji je odobrio kredit od 12 milijardi dolara u 2016. i jednogodišnji kredit vrijedan 5,2 milijardi dolara u prošloj godini, ali je naglasila da subvencije u cijenama hrane trebaju biti korištene samo za one koji su u najvećoj potrebi.

Kreditni program također zahtijeva povišicu cijena goriva i električne energije.

-  Ne kažem da je ovo značajna povišica, jer iznosi 60 do 65 pjastri, ali je povećanje cijene neophodno – izjavio je Sisi, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana