Bosna i Hercegovina     | 04.08.2021. 09:38 |

U KS 19 novozaraženih koronavirusom, nije bilo smrtnih slučajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon testiranja 537 uzoraka. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 15 naših sugrađana. U istom periodu nije bilo preminulih od ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 40 pacijenata, od kojih 19 ima akutnu infekciju, dok su ostali “postcovid pacijenti” ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 28 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12.

Nema pacijenata na respiratoru, dok jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Sa bolničkog liječenja jučer su otpuštena dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 111 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 803 osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 28.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.014 osoba zaraženih koronavirusom i 51.613 izliječenih.

Tokom jučerašnjeg dana, u Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 61 pacijent, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 207 PCR briseva.

U Zetri je jučer aplicirano ukupno 1.499 doza vakcina.

I danas je, u okviru "Dana otvorenih vrata", u Zetri omogućena vakcinacija svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Ovakva organizacija vakcinacije će trajati dok se ne potroše raspoložive vakcine AstraZeneca.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije