Bosna i Hercegovina     | 04.08.2021. 12:45 |

Prvi slučaj koronavirusa u BPK Goražde nakon pet sedmica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. avgusta (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) registriran je jedan slučaj koronavirusa, nakon pet sedmica - potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, u protekla 24 sata testirano je 11 uzorka, a rezultati su pokazali da je jedna osoba iz Goražda pozitivna na Covid-19, a dvije osobe su stavljene pod zdravstveni nadzor.

“Radi se o jednoj ženskoj osobi koja je prije deset dana doputovala iz Turske što je prvi slučaj nakon pet sedmica da imamo novooboljelu osobu. To nalaže dodatni oprez kada je u pitanju poštivanje mjera” - kazala je dr. Bičo.

Po njenim riječima nastavljen je proce imunizacije na području kantona a prvom dozom dosad je vakcinisano 3.210 osoba dok je drugu dozu primilo 1.832 osoba.

“To iznosi 14,1 posto od ukupnog broja stanovnika. Vakcinacija teče dobro obzirom da je u prošloj sedmici dopremljen veći broj od 900 doza AstraZeneca vakcina koje još nisu sve utrošene i prostalo je oko 200. Jučer je dopremljeno još 550 doza AstraZenece koje će također biti utrošene za prvu dozu i dopremljeno je 30 doza Pfizera namjenjenih za revakcinaciju” - precizirala je Bičo.

Ona je pozvala građane, a prije svih prosvjetne radnike, da se prijave za vakcinaciju u svojim porodičnim ambulantama.

“Obzirom da je ponovo Covid-19 zabilježen u BPK-a najbitnije je da se na vrijeme vakcinišemo da bi bili spremni koliko toliko na četvrti val koji se najavljuje. Također, savjetujemo građane da se pridržavaju mjera, drže distancu i da se oni koji imaju simptome respiratorne infekcije, jave u Covid ambulantu kako bi na vrijeme te slučajeve izolovali i spriječili širenje koronavirusa” - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo