Stranačke aktivnosti     | 04.08.2021. 12:40 |

Priopćenje za javnost GO HRS-a Široki Brijeg

FENA Saopćenje

GO HRS Široki Brijeg: Gradska uprava Širokog plagirala Program zaštite i spašavanja općine Kakanj

Grad Široki Brijeg, zbog korupcije i nepotizma u obrazovnom sustavu ZHŽ-a, postao je jedan od sinonima za kupoprodaju diploma i profesionalnih zvanja. Javna je tajna kako sa istim završim radom zna nekad i više osoba završiti instant školovanje u Širokom. Tragikomično nam je da i službe koje bi morale biti oličenje struke prepisuju tuđe radove. Program razvoja zaštite i spašavanja gradska uprava doslovno prepisala od Općine Kakanj. U potpunosti, sa jedinim izuzetkom definiranja plana utroška namjenskih sredstava, kojeg su dokumentu iz Širokog nema! Nije to nimalo bezazleno.

Zašto je važan Program zaštite i spašavanja? On je izuzetno važan, jer diktira utrošak sredstava s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. Ta namjenska sredstva se prikupljaju na način da svi plaćamo 0,5% od svojih plaća. Ta sredstva nisu proračunska, niti su stalni oblik financiranja i ne mogu se trošiti u skladu sa zakonom o proračunima. Ona se akumuliraju iz godine u godinu i strogo su namjenska. Nalaze se na posebnom podračunu i njihov utrošak mora biti u skladu sa Planom i programom razvoja kojeg usvaja gradsko vijeće. Traljavo i površno napisan Program, bez financijskih pokazatelja i detaljnog plana utroška sredstava ostavlja prostor gradskoj upravi nenamjenski utrošak ovih sredstava, kao što je to bio do sada slučaj, osobito pri nabavci opreme za vatrogastvo i sl.

Gradonačelnik i gradska uprava s njim na čelu su očigledno smatrali kako nitko neće ulaziti u detalje predloženog Programa, neće materijale čitati i proučavati, pa im je na prošloj sjednici gradskog vijeća gdje im je HRS jedini odao do znanja kako ne samo da rade potencijalno kazneno djelo, nego i od najvećeg zakonodavnog tijela ovog grada pravi lakrdiju. Prepisali su Program razvoja zaštite i spašavanja općine Kakanj, zamijenivši samo „Kakanj“ sa „Grad Široki Brijeg“ i izbacivši tabele financijskih pokazatelja općine Kakanj. Sve ostalo doslovno prepisano, s vrlo malo intervencija na fontu i proredima.

Na sjednici gradskog vijeća smo inzistirali na striktnom poštivanju Zakona koji jasno nalaže kako se svaki utrošak namjenskih sredstava mora detaljno planirati u Programu, tražeći doradu istog, što je odbijeno. Žalosti nas činjenica da je jedini HRS bio protiv Odluke o usvajanju ovog Programa.

G.O. HRS-a Široki Brijeg

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta