Svijet     | 04.08.2021. 13:26 |

Papa Franjo najavio posjetu Libanu

FENA Internet

VATIKAN, 4. augusta (FENA) - Papa Franjo je, govoreći na svojoj prvoj općoj audijenciji nakon operacije prije mjesec dana, povod prve godišnjice od eksplozije u Bejrutu, izjavio kako ima „veliku želju“ da posjeti Liban.

Osamdesetčetverogodišnji Papa poželio je uspjeh naporima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prikupi više od 350 miliona dolara pomoći za Liban na donatorskoj konferenciji i da pošalje još jedno upozorenje posvađanoj političkoj eliti.

U eksploziji u skladištu hemikalija u Bejrutu poginulo je 200 osoba i pričinjena je šteta u vrijednosti više milijardi dolara.

Papa Franjo, u obraćanju u vatikanskoj dvorani za audijencije, je kazao da su mnogi u Libanu, pogođeni teškom finansijskom krizom i najtežom finansijskom situacijom u zemlji u posljednih 30 godina, „izgubili čak i iluziju življenja“.

Donatori bi trebali pomoći Libanu „na putu uskrsnuća“, kazao je. Također je pozvao na „konkretne geste, a ne samo riječi“ jer su mnogi koji su izgubili domove i radna mjesta umorni i razočarani.

- Dragi Libanci, moja želja da vas posjetim je velika. I neću se umoriti da se molim za vas kako bi Liban poslao poruku bratstva, poruku mira za sviju na Bliskom istoku - kazao je.

Vatikanski  ministar vanjskih poslova, nadbiskup Paul Gallagher, saopćio je u prošlom mjesecu da bi se Papina posjeta mogla desiti krajem ove ili početkom iduće godine. Također je naglasio da bi Papa mogao posjetiti Liban čak i u slučaju da se ne oformi vlada u toj zemlji, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu