Bosna i Hercegovina     | 04.08.2021. 16:20 |

Turković-Zarif: Nastaviti jačati saradnju BiH i Irana

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se u Teheranu sastala s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom.

Ministri vanjskih poslova su razgovarali o borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini i Iranu, te o problemima s kojima su se dvije zemlje suočile prilikom nabavke i kupovine vakcina.

Ministar Zarif je informisao ministricu da je Iran razvio vlastitu vakcinu koja je već u upotrebi, te da se radi na razvijanju i druge vakcine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o odnosima dvije prijateljske zemlje, te istakli važnost nastavka jačanja saradnje, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene.

Ministrica je ponovila zahvalnost narodu i zvaničnicima Irana za svu pomoć koju su pružili našoj zemlji u proteklom periodu, te izrazila opredjeljenje za nastavak jačanja odnosa Bosne i Hercegovine i Irana.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i regijama, ali i trenutnim odnosima u svijetu. Ministar Zarif je naglasio da Iran snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će uvijek imati podršku ove prijateljske zemlje.

Ministrica Turković boravi u službenoj posjeti Iranu, gdje se sinoć sastala sa novoizabranim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, dok će sutra prisustvovati inauguraciji novog predsjednika, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana