Bosna i Hercegovina     | 05.08.2021. 13:14 |

Vlada KS rješava problem kadra u Domu za djecu bez roditeljskog staranja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Današnjom odlukom Vlada Kantona Sarajevo rješava dugogodišnji problem nedostatka kadra u KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja koji je nastao zbog prirodnog odliva radnika (prelazak na druga radna mjesta, penzionisanje, smrti i sl) i moratorijem o zapošljavanju od 2014. godine koji je onemogućio redovnu popunu. 

Radna mjesta za koja je danas data saglasnost su do sada bila popunjavanja kroz ugovore na određeno vrijeme te angažiranjem uposlenika preko projekata Službe za zapošljavanje. Važno je naglasiti da sa ovim neće doći do povećanja ukupnog broja zaposlenih niti do povećanja naknada za plate i doprinose nego će se dugoročno riješiti pitanje ovih radnih mjesta koja su neophodna za normalno funkcionisanje ove ustanove. Dosadašnja praksa produžavanja ugovora i zapošljavanja koja su trajala na određeno vrijeme su u značajnoj mjeri uticala i na djecu koja su sama po sebi visoko ranjiva kategorija i koja se vezuju za osobe koje se o njima brinu.

Među radnim mjestima za koja je Vlada danas dala saglasnost nalaze se stručni saradnici odgajatelji, medicinske sestre i domaćice koji su u direktnom radu s djecom kao i portir, vozač i domar koji su neophodni da bi Dom bezbjedno i sigurno obavljao svoju osnovnu djelatnost 24 sata dnevno, bez prekida u dane vikenda, praznika i slično. Sa ovim će se dugoročno riješiti i problem vozača koji će raditi popodnevne smjene i u dane vikenda kada djeca odlaze na izlete, treninge, vanredne zdravstvene preglede ali i domara koji će se brinuti o novim lokacijama, malim porodičnim domovima gdje su smješteni štićenici.

KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja je prepoznata kao jedna od institucija kojima će Vlada pružati posebnu podršku, uzimajući u obzir proces transformacija ove javne ustanove u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške pravima djece i mladih da odrastaju u porodičnom okruženju. Ovaj proces je jedan od prioriteta za ovu vladu i u narednom periodu se očekuje otvaranje i pokretanje novih usluga naročito obezbjeđivanje malih porodičnih domova kao najmanje rezidencijalne usluge socijalne zaštite koja podrazumijeva cjelodnevnu brigu za djecu bez roditeljskog staranja, dnevnog centra koji će prevenirati izdvajanje djece iz porodica, servisa i mobilnog tima koji provodi edukaciju odnosno savjetovanje porodica pod rizikom od razdvajanja i hraniteljskih porodica, sa ciljem njihovog osnaživanja i razvijanja roditeljskih kompetencija.

Ovom prilikom Vlada KS želi skrenuti posebnu pažnju na ustanove socijalne zaštite koje u toku perioda pandemije se susreću sa sve većim izazovima i složenijim problemima. Izvještaji Dječijeg doma ukazuju na sve veću potrebu za individualiziranim pristupom svakom djetetu, posebno prilagođenim odgojno-obrazovni programima, primjenama didaktičkih sredstva i pomagala, savjetodavno terapijskom pristupu djeci s teškoćama u razvoju. Kao posljedica separacije, niza poteškoća koje su nastale uslijed zanemarivanja, zlostavljanja djece i njihovih traumatičnih iskustava, javlja se širok spektar izazova kojima je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Trenutno su u Dom većim dijelom smještena djeca koja su višestruko vulnerabilna kao što su djeca sa invaliditetom, nagluha i gluha djeca, slabovidna, djeca sa problemima iz spektra autizma, cerebralnim invaliditetom, posebnim potrebama, kombinovanim teškoćama u razvoju, poremećajima u ponašanju, poremećaju pažnje i emocija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta