Bosna i Hercegovina     | 05.08.2021. 13:49 |

Festival prijateljstva u Goraždu nudi različite kulturne sadržaje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. augusta (FENA) - U Goraždu ovih dana traje 24. Festival prijateljstva, čija je tradicija nastavljena nakon prošlogodišnje pauze. Iako je program znatno reduciran zbog mjera koje su na snazi, tradicionalna manifestacija koja traje od 1. do 6. augusta, nudi raznovrsne sadržaje za sve generacije.

Organizator, Javna ustanova Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražda, nastojala je sačiniti program prilagođen trenutnim okolnostima u oblasti muzike, pozorišta, književnosti, likovne umjetnosti, sadržaja za djecu i mlade.

“U konsultaciji s nadležnim organima kantonalnog i gradskog nivoa, te uslijed ozbiljnih najava od strane epidemiološke struke i nadležnih federalnih i kantonalnih kriznih štabova o sve izglednijem četvrtom valu korona virusa, bili smo prinuđeni donijeti ovakvu jednu, vrlo tešku i nezahvalnu odluku u pogledu otkazivanja muzičkih sadržaja i koncerata na velikoj sceni ispred Gradske dvorane” - pojasnio je predsjednik Organizacionog odbora, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Koncerti u manjem obimu, uz ograničen broj publike održavaju se na pozorinici ljetnog kina Centra za kulturu gdje su do sada nastupili benovi Helem nejse, Kuda & Oratorij, Ilvana & trio dok će posljednje festivalske noći 6. augusta publiku zabaviti goraždanski bend Zona isključenja.

Na platou Centra za kulturu tokom festivala održava se tradicionalni Sajam knjiga, u Gradskoj galeriji postavljena je izložba likovnih djela iz kolonije “Boje prijateljstva” a uporedo nastaju i novi radovi učesnika ovogodišnje kolonije. U okviru festival održana je i likovna radionica za djecu školske dobi o temi „Prijateljstva na Drini“.

Na lokalitetu parka Plavi cvijet svakodnevno se održavaju i radionice za djecu koja se ujedno pripremaju i za tradicionalni maskenbal ulicama grada posljednjeg festivaskog dana. Sjajnu zabavu za najmlađe sinoć je priredio Tropik iz Zenice, dok će večeras biti održana i noć sevdaha.

Sajam tradiconalnih starih zanata, promocije knjiga, pozorišne predstave također su dio ovogodišnjeg festivala a pozorišna publika večeras ima priliku pogledati predstavu “Rod i dom” Teatra Kabare iz Tuzle. 

Dvadeset četvrti Festival prijateljstva bit će okončan sutra uz veliki maskenbal, tradicionalni vatromet i spuštanje festivalske zastave koju će uz himnu festivala spustiti goraždanski maratonac Emir Hastor, dok će u ljetnom kinu nastupiti Zona isključenja. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta