Svijet     | 05.08.2021. 14:27 |

Britanija ukida karantin za vakcinisane putnike iz Francuske

FENA Internet

LONDON, 5. augusta (FENA) - Potpuno vakcinisani putnici koji se iz Francuske vraćaju u Englesku, Škotsku i Sjevernu Irsku više neće morati u karantin od nedjelje, 8. augusta. 

Pod široko rasprostranjenim promjenama pravila za putovanja u Veliku Britaniju, Francuska iz narandžaste-plus liste koja znači da i oni koji su u potpunosti vakcinisani a dolaze iz Francuske su morali da idu u karantin na 10 dana i urade dva PCR testiranja, prelazi na narandžastu listu što znači da popuno vakcinisane osobe ne moraju da idu u karantin, prenosi BBC. 

Francuska je dodana na ovaj popis prošlog mjeseca zbog zabrinutosti oko varijante Covid Beta, za koju naučnici vjeruju da bi mogla biti otpornija na vakcine.

Međutim, hiljade Britanaca nalaze se u Meksiku, koji će biti stavljen na crvenu listu i jedna je od četiri zemlje za koje se sada smatra da su među destinacijama s najvećim rizikom.

Uprkos prethodnim nagađanjima, Španija će ostati na narandžastoj listi, što će putnicima koji su potpuno vakcinisani omogućiti da nastave uživati u povratku bez karantina.

Odjel za saobraćaj sada je rekao da se "dolascima iz Španije i svih njezinih otoka savjetuje da urade PCR test prije polaska, gdje god je to moguće" umjesto jeftinijih brzih testova.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo