Bosna i Hercegovina     | 05.08.2021. 14:12 |

Finansijska podrška za 36 udruženja u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedin Okerić uručio je danas ugovore o dodjeli novca za 36 udruženja u Kantonu, izabrana na osnovu provedenog Javnog poziva i kriterija definisanih od stručne komisije formirane za ovu namjenu, saopćila je kantonalna pres-služba.

Ukupno je, po Javnom pozivu, za ove projekte izdvojeno 96.300 KM.

Kako je kazao predsjedavajući Okerić, Skupština i Vlada KS prepoznaju i podržavaju projekte razvoja i unapređenja sporta i razvoja mladih, redovno podržavaju rad udruženja s nacionalnim predznacima te pružaju podršku udruženjima za sigurnost mališana u saobraćaju, kao i onima koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju.

- Drago nam je da nakon godinu i po dana života u okolnostima pandemije koronavirusa, vidimo da se polako relaksira život građana, da udruženja, naročito sportska, pokreću organizaciju domaćih i međunarodnih takmičenja, kao i odlazak sportista na međunarodna takmičenja u druge države. Drago nam je da možemo, u skladu s mogućnostima, pomoći rad i projekte svih ovih udruženja - poručio je Okerić.

Po njegovim riječima, jedan od kriterija bio je i podatak da li i koliko udruženja ostvaruju pomoći kroz druga ministarstva Kantona Sarajevo.

Analiza dosadašnje dodjele sredstava je pokazala da oko 50 posto udruženja ne dostavljaju izvještaje o njihovom utrošku.

- Kad se uzme u obzir da se oko 11 miliona KM iz budžeta KS podijeli udruženjima, s razlogom Ured za borbu protiv korupcije KS i Vlada KS žele u narednom periodu izvršiti povećan nadzor nad implementacijom svih dobijenih budžetskih sredstava. To će svakako doprinijeti pravednijoj i transparentnijoj podjeli novca, s ciljanom namjenom i očekivanim razultatima - kazao je predsjedavajući Okerić.

Mira Skert iz Srpskog građanskog vijeća je izjavila da će ovogodišnja dobijena sredstva biti utrošena najviše za njegu i pomoć starijim, bolesnim i raseljenim osobama.

Dejan Radović iz Udruženja Sport kluba Sarajevo naglasio je da će sredstva koja je ovo udruženje dobilo biti usmjerena na organizaciju Prvog međunarodnog turnira za mlade košarkaše i košarkašice “Sarajevo kup” koji će biti održan od 1. do 3. oktobra u Sarajevu. 

Iz Udruženja EDUS, dr. Nirvana Pištoljević je istakla da će dobijena sredstva biti usmjerena na rad s mališanima najranijeg uzrasta i prepoznavanje rane detekcije i intervencije u radu sa roditeljima.

- Ova sredstva će nam pomoći da i dalje besplatno roditeljima pružamo naše opservacije, odnosno procjene razvoja djece koja imaju različite oblike kašnjenja u svom razvoju. Drago nam je da ćemo taj servis moći i dalje pružati besplatno. Takođe ćemo vršiti edukaciju roditelja koji će moći naučiti osnovne razvojne vještine i tako stimulisati razvoj svojih mališana da prebrode zaostatke i uključe se u redovni školski sistem - poručila je dr. Pištoljević.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta