Svijet     | 05.08.2021. 14:51 |

State Department odobrio prodaju američkog oružja Tajvanu

FENA Internet

WASHINGTON, 5. augusta (FENA) -. Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju 40 artiljerijskih sistema haubica kalibra 155 mm tipa M109A6  Tajvanu, u ugovoru vrijednom 750 miliona dolara, saopćio je Pentagon.

Objava je uslijedila nakon prethodne američke prodaje naoružanja Tajvanu, u aranžmanu koji uključuje bespilotne letjelice i priobalne sisteme proturaketne zaštite kako bi se unaprijedili tajvanski vojni kapaciteti i obeshrabrila  kineska invazija. Bidenova administracija odobrila je direktne komercijalne prodaje oružja Tajvanu otkako je preuzela dužnost.

Paket bi uključivao haubice, 1.698 borbenih kompleta, obuku, kopnene stanice i ažurirane podatke o tajvanskoj prethodnoj generaciji haubica, saopćio je Pentagon.

Agencija Pentagona za vojnu saradnju obavijestila je Kongres o eventualnoj prodaji.

Ministarstvo je nazvalo kontinuiranu američku vojnu  podršku „osnovom za održavanje regionalne stabilnosti“.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da se „odlučno protivi“ prodaji američkog naoružanja Tajvanu i da je uložilo „oštar protest“ Sjedinjenim Državama, objavljeno je  na web stranici kineskog ministarstva.

Prodaja oružja predstavlja miješanje u unutrašnja pitanja Kine, tvrdi portparol ministarstva, i upozorava da će Kina poduzeti kontramjere kako se situacija bude razvijala.

Kineski Ured za tajvanska pitanja ponovio je poziv Sjedinjenim Državama da prekinu prodaju naoružanja Tajvanu kako ne bi slale pogrešan signal tajvanskim snagama koje de zalažu za nezavisnost, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!