Bosna i Hercegovina     | 05.08.2021. 16:20 |

Predložene mjere zabrane dvojici osumnjičenih za organizirani kriminal

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. augusta (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjere zabrane za Ljubana Poletana (1956.) i Dalibora Ćurlika (1973.), osumnjičene za organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, saopćilo je to tužiteljstvo.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, za njih su predložne mjere zabrane koje između ostalog znače zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obavezno javljenje policijskim organima te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu.

Osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici skupine za organizirani kriminal neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali osobne dokumente Bosne i Hercegovine, te njihov identitet odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih skupina koje djeluju u zemljama regiona kako bi im omogućili da nezakonito dobiju važeće dokumente BiH s tuđim osobnim podacima koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška kaznena djela i bliskost tzv. „Kavačkom klanu“, na navedeni način omogućili sticanje dokumenata Bosne i Hercegovine na tuđe ime i identitet.

Izvršenje kaznenih djela na navedeni način predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEA) Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine obavio je razgovor s osumnjičenim Almirom Jahovićem za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

Također, Tužiteljstvo BiH je u kontaktu s kolegama iz Crne Gore u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dviju susjednih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana