Svijet     | 05.08.2021. 18:39 |

Delta varijanta koronavirusa dovodi jugoistočnu Aziju do prijelomne tačke

FENA Internet

HONG KONG, 5. augusta (FENA) - Zemlje diljem Azije bore se s najtežim epidemijama koronavirusa, potaknutim niskim stopama vakcinisanih i visoko zaraznom varijantom Delta.

Dok nacije poput Kine, Japana i Južne Koreje bilježe sve veće epidemije, val Delta varijante koronavirusa  se u jugoistočnoj Aziji širi , a zemlje bilježe brzi porast broja novozaraženih i smrtnih slučajeva.

Nacije jugoistočne Azije koje su prošle godine uspjele obuzdati epidemije sada se bore s preopterećenim zdravstvenim kapacitetima, nedostatkom bolničkih kreveta, opreme i kiseonika. Također su ponovno uveli karantin, zatvorili fabrike u ključnim proizvodnim čvorištima i ograničili kretanje građana, izvještava CNN.

Frustracije među građanima koji su prisiljeni podnijeti još više ograničenja svojih sloboda i mogućnosti za zaradu dostižu tačku ključanja, a u Maleziji i na Tajlandu izbili su protesti protiv načina na koji njihove vlade postupaju s epidemijama.

U međuvremenu, Mijanmar je pred kolapsom jer je vojni udar u februaru, a nakon toga i krvavi obračun, srušio zdravstveni sistem, a vakcinisanje je potpuno zaustavljeno.

Dok bogatije zemlje svijeta, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Singapura su potpuno vakcinisale  više od polovine svog stanovništva,  siromašnije zemlje imaju nizak postotak imuniziranog stanovništva. Vijetnam je potpuno vakcinisao manje od jedan posto stanovništva, Tajland oko pet posto, Filipini 7,2 posto, a epicentar virusa Indonezija ima 7,6 posto.

Nakon više od godinu i po dana pandemije, sada zaraznija varijanta Delta virusa razotkriva slabosti nacija s niskim stopama vakcinisanih, čak i ako su prethodno imale kontrolu nad virusom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo