Bosna i Hercegovina     | 05.08.2021. 21:03 |

Izetbegović na svečanoj akademiji u Tuzli: Mi branimo državu, mir i stabilnost, a time i vrijednosti civiliziranog svijeta

FENA Bisera Džidić

TUZLA, 5. augusta (FENA) - Večeras je održana svečana akademija povodom 31. godišnjice postojanja Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, čestitajući godišnjicu, konstatirao da je proteklih nešto više od tri decenije bilo nabijeno dramatičnim događajima kakve drugi narodi ne iskuse ni u stoljeću. Također je podsjetio na osobe koje su obilježile protekli period, a koje više nisu sa nama.

- Oni su se smirili vrativši se u zemlju iz koje su ponikli. Mi nastavljamo njihov put, u kojem za sada nema smiraja. BiH je prelijepa zemlja, ogromna većina njenih ljudi je dobrohotna, ali turbulencije unošene stoljećima iz susjednih, ali i iz udaljenih zemalja, još uvijek izazivaju potrese – poručio je Izetbegović.

Ovih dana, dodao je, ulazimo u novu krizu i blokadu, ali, kako je kazao, ne zato što su patriotske snage oslabile već zbog toga što su nacionalističke politike u posljednjoj godini u jasnoj defanzivi.

- Ovo je njihov odgovor na niz pozitivnih pomaka u korist BiH, odnosno pomaka na njihovu štetu – izjavio je predsjednik SDA.

Izetbegović je podsjetio na ustupke koje je SNSD bio prinuđen napraviti u proteklom periodu, poput ustupaka u kontekstu NATO puta. Također je podsjetio i na važne pomake u istom periodu, kao što su promjene u sastavu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, skidanje ploče posvećene ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, rušenje nelegalne džamije u dvorištu Fate Orlović, popunjavanje Ustavnog suda BiH sa novim stranim sudijom, održavanje vojne vježbe na Manjači, usvajanje rezolucija o osudi genocida u regionu, te promjene u bh. pravosuđu.

- Ni HDZ nije uspio nametnuti planirane izmjene Izbornog zakona bazirane na „legitimnim predstavnicima“. Hrvatska diplomatija je pokušala pomoći HDZ-u lobiranjem u NATO-u i Evropskom parlamentu, ali su odbijeni od Evropljana i Amerikanaca. Dokumenti usvojeni prošlih mjeseci od NATO-a i Evropskog parlamenta stoje snažno uz BiH bez novih podjela – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da je upravo snažno djelovanje SDA, u zemlji i inostranstvu, pokrenulo novu odlučnost prijatelja u međunarodnoj zajednici, te da su u tome značajno doprinijeli kadrovi SDA u Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ambasadama, ali i brojni prijatelji.

- Mi imamo istinu i ispravnu poziciju na našoj strani. Mi branimo državu, mir i stabilnost, a time zastupamo i vrijednosti i interese civiliziranog svijeta. Upravo zato sa mnogo manje napora i sredstava nadjačavamo – izjavio je predsjednik SDA.

Dodao je da su dvije bitne vrijednosti koje SDA zajednički brani sa Evropom, a to je da se ne smije dozvoliti da se nasiljem, etničkim čišćenjem, koncentracionim logorima i genocidom postižu ciljevi i da ta strana pobijedi, te da se u BiH brani ideja da različite vjere, kulture i nacije mogu živjeti zajedno.

- Civilizirani svijet bi izdao sebe, temelje na kojima je sazdan ako bi izdao Bosnu. Slijedi borba nerava, politička i diplomatska, između poltiičara iz RS-a i međunarodne zajednice. Ovaj historijski momenat i zaplet se mogao odgađati, ali se nije mogao izbjeći. Bolje da je to sada i bolje da je to na temi negiranja genocida – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da se velike sile, poput SAD-a, neće povući iz BiH, te da je NATO savez odavno u BiH i da se nikada neće povući.

- Institucije BiH su dužne braniti njene granice, teritorijalni integritet i ustavnopravni poredak. Sudovi moraju suditi one koji ne poštuju zakone BiH. Ne vjerujem da će odustati i povući se pred SNSD-om i Dodikom – izjavio je Izetbegović.

Osvrnuo se zatim na uvrede Milorada Dodika na račun bošnjačkog naroda, kazavši da bi, da je tako kako predsjednik SNSD-a govori, danas BiH vladali Milošević i Karadžić.

- Bošnjaci i bosanski patrioti su sve, osim izdajice i slabići – poručio je Izetbegović.

Ocijenio je da Dodikova politika dovodi do kriza i blokada, ali da SDA neće odustati i da će, kao i do sada, pronalaziti odgovore. Izetbegović je izjavio da je posljednji odgovor iz Banje Luke bio tvrd, te da je odlukama NSRS-a uveden verbalni delikt i da će one biti oborene pred Ustavnim sudom BiH.

- Tužilaštvo predvođeno Gordanom Tadić se bavi isključivo Bošnjacima. Sve je usmjereno na njih, na generale Armije RBiH, na federalnog premijera, na direktora OSA-e. Međutim, ovaj put su morali otvoriti predmet po Inzkovom zakonu i morat će krenuti u akciju. Neće to moći izbjeći – izjavio je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da neprijatelj nije srpski narod već šovinistička i separatistička politika. Govoreći o ulozi HDZ-a BiH, predsjednik SDA je kazao da je taktika te stranke korištenje pritisaka i traženje ustupaka.

- Izmjene Izbornog zakona i Ustava koje je HDZ ponudio bi vodile ka potpunoj dominaciji i kontroli procesa od strane HDZ-a. Za SDA je prihvatljivo da se implementiraju sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Čović će morati pristati na to da se ukloni postojeća asimetrija u ovlastima i načinu odlučivanja Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a

Pohvalio je Izetbegović i odgovor Vlade FBiH na pandemiju koronavirusa, poručivši da je u narednih nekoliko mjeseci neophodna masovna vakcinacija građana, podsjetivši da je već osiguran veliki broj vakcina. Također je pohvalio ulogu zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, koji su inicirali niz zakona koji su usvojeni i kojim se, između ostalog, osigurava pravednija podjela sredstava.

- Narod ponovo gleda sa povjerenjem i nadom u nas. Obilazio sam teren u posljednja dva mjeseca i to jasno osjetio – izjavio je predsjednik SDA.

U završnici svog obraćanja je poručio da se mora dovršiti restrukturiranje i podmlađivanje SDA, te da će ta stranka ostvariti pobjedu na predstojećim Općim izborima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti